En mann i midten av 50-årene døde mandag på Haukeland sykehus som følge av komplikasjoner etter å ha fått en for høy dose med cellegift.

– Dette er en tragisk hendelse for pasient og pårørende som vi beklager på det sterkeste. Våre tanker og medfølelse går til pasientens nærmeste, sier fungerende direktør Terje Nordberg ved kreftavdelingen på Haukeland i en pressemelding.

Setter i gang intern undersøkelse

Den kreftrammede pasienten var innom sykehuset på mandag i forrige uke for å få cellegift-behandling. Dosen han fikk var ti ganger høyere enn den han skulle hatt, ifølge Helse Bergen.

– Selv om feilen ble oppdaget før han hadde fått hele dosen, var skadene så alvorlige at livet ikke sto til å redde, står det i pressemeldingen.

Dødsfallet er meldt til Helsetilsynet og politiet. Sistnevnte opplyser i en pressemelding at de vil igangsette etterforskning av hendelsen.

– Vi setter straks i gang en intern undersøkelse for å finne ut hvordan dette kunne skje. Vi har også satt i verk konkrete tiltak for å redusere risikoen for at noe lignende skal skje igjen. Det skal være trygt å få behandling på sykehuset, opplyser Nordberg.

Sykehuset ønsker ikke å kommentere saken ytterligere fordi det er snakk om en tilsynssak. Informasjon om dødsfallet ble sendt ut i samråd med pasientens nærmeste etterlatte.

Har innhentet informasjon om saken

Fungerende direktør i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi, bekrefter at de har mottatt et varsel om dødsfallet på Haukeland. De har brukt dagen på å vurdere hva de skal gjøre med saken.

– Vi har nå vurdert den informasjonen vi har fått om hendelsen på Haukeland, og har besluttet å overføre saken til Fylkesmannen i Vestland som vil stå for den videre tilsynsmessige oppfølgingen, sier Rudi til BA mandag ettermiddag.

Fylkeslege Helga Arianson bekrefter overfor BA at hun er kjent med dødsfallet på Haukeland, men at de ennå ikke har fått saken på sitt bord.

– Vi vet at saken kommer til oss fra Helsetilsynet, men det er for tidlig å si noe mer om hva som skjer videre, sier Arianson til BA.

Starter etterforskning

Politiet opplyser i en pressemelding mandag ettermiddag at de kommer til å starte etterforskning av dødsfallet.

Påtaleansvarlig i Vest politidistrikt, Sigurd Åsnes Granli, er sparsom med opplysningene så langt. Han sier de er helt i innledende faser i etterforskningen.

– Vi kommer til å gjennomføre tekniske og taktiske etterforskningsskritt, men det er altfor tidlig å si noe mer om hva politiet skal foreta seg i saken, sier han til BA.

De etterlatte skal etter det Granli kjenner til ikke ha fått oppnevnt bistandsadvokat.

– Det er en ting som vil bli tatt opp til vurdering. Vi har så langt ikke vært i kontakt med de etterlatte, sier Granli til BA.