Gå til sidens hovedinnhold

Pasienter ved sykehjem isoleres etter smitteutbrudd

Artikkelen er over 2 år gammel

På Bergen Røde Kors sykehjem er flere avdelinger stengt og ni pasienter isolert, etter utbrudd av norovirus.

Norovirus, eller på folkemunne omgangssyke, skaper nå kaos på Bergen Røde Kors sykehjem.

– Vi har iverksatt omfattende tiltak for å forhindre ytterligere spredning, sier konstituert avdelingsoverlege Thea Marie Moell og tilføyer:

– Ni pasienter er isolert. Vi har derfor stengt fem av våre åtte poster. Tre av dem er vi sikre har vært norovirus på. De to andre, som omfatter vår palliative avdeling, er stengt med hensyn til kritisk syke og svake pasienter.

Vil begrense besøk

Norovirusinfeksjon er en magetarminfeksjon med høy smittefare. Vanlige symptomer er kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré.

Det finnes ingen spesifikk behandling. Sykehjemmets hovedfokus er smittevern.

Det viktigste er smittevern i forhold til vårt infeksjonskontrollprogram. Vi har fokus på god håndhygiene og dråpesmitte isolerer alle pasienter med symptomer for å unngå videre spredning. Poster som er berørt er stengt for inn- og utreise samt besøk mellom avdelinger. Alle fellesaktiviteter på huset er avlyst, forteller Moell og legger til at de også har økt bemanning i denne perioden.

Bergen Røde Kors sykehjem er blant de største i byen, med 174 pasienter. Pårørende er nå bedt om å avvente besøk.

Vi har bedt pårørende om å begrense besøk til sykehjemmet i denne perioden, for å unngå videre spredning.

Pasient 0

– Har dere noen tanker om smittekilden?

– Den 26.12.2018 ble det første tilfellet med oppkast rapportert. Noen dager senere ble flere syke og en begynte å mistenke smittsom omgangssyke. Det er først denne uken at situasjonen har blitt kritisk med såpass mange smittede, sier avdelingsoverlegen og avviser at det kan komme internt.

– Det er ikke mistanke om noe i maten. Den første pasienten har nok fått det utenfra et sted. Norovirus sirkulerer i befolkningen spesielt på denne tiden av vinterhalvåret.

En krevende tid

– Hvordan er det for de ansatte i denne perioden?

–  Det er klart det er krevende i stå i denne sitasuonen for de ansatte. Spesielt på demensavdelingen er det vanskelig å håndtere situasjonen og isolere pasientene. I starten var det også noen ansatte som ble smittet, opplyser Moell og presiserer deretter:

Men mest av alt har bekymringen vært i forhold til pasientene og belastningen det har medført dem.

Dersom tiltakene for smittespredning fungerer, tror overlegen at situasjonen skal være under kontroll snarlig.

Sykdomsforløpet er forholdsvis kort. Med rikelig veske og hvile skal norovirusinfeksjonen være over i løpet av et par døgn for de fleste. Situasjonen vil bli vurdert fra dag til dag, men vi begynner å få kontroll nå, mener Moell.