Gå til sidens hovedinnhold

Lahlum mener Varg Veum-serien er norgeshistoriens beste

Artikkelen er over 8 år gammel

Dette er krimforfatternes egne tips til god påskekrim.

Hans Olav Lahlum anbefaler:

Agatha Christie: Morder i huset

Relativt lite kjent roman, men likevel en av Christies største favoritter – og en av mine. En rik gammel greker i London forgiftes i et palasslignende hus hvor han bor sammen med nesten hele sin familie. Det innleder en intens familiekrimroman med flere tankevekkende karakterer enn hva som er vanlig hos Christie. Det hele avsluttes med en løsning mange lesere fortsatt vil finne lett sjokkerende, selv om den er logisk overbevisende.

Georges Simenon: Maigret har skrupler

En av de beste romanene i serien til min største favoritt blant de franskspråklige krimforfatterne. Et trist samlivsdrama og samtidig en fortettet psykologisk krimroman, hvor det bortsett fra etterforskeren selv i realiteten bare opptrer tre personer. Det er et godt gammelt trekantdrama om to kvinner og en mann – som denne gangen til overmål bor i samme leilighet. Likevel forblir det et fascinerende mysterium hva som har skjedd når mannen blir funnet forgiftet med en ladd pistol i hånden og et forbitret uttrykk i ansiktet ...

Gunnar Staalesen: I mørket er alle ulver grå

Det er mange sterke titler å velge på i serien om Varg Veum, som i mine øyne fortsatt er norgeshistoriens sterkeste krimromanserie. Min største favoritt i serien forblir denne nå 30 år gamle romanen, hvor jakten på en haltende og ansiktsløs morder fra samtiden mesterlig flettes sammen med historien om en haltende og forsvunnet angiver fra krigsårene. En tankevekkende roman med en elegant løsning det fortsatt irriterer meg at jeg ikke så komme ...

Trude Teige anbefaler:

Åsa Larsson: Svart sti

Jeg har en hang til å like krim fra et miljø som er ukjent for meg. I denne boken er handlingen lagt til isende vinter i Nord-Sverige. I tillegg til en godt fortalt spenningshistorie, varierer språket fra ramsalte uttrykk og beskrivelser til vare, fine iakttakelser og oppvekstskildringer.

Arnaldur Indridason: Myren

Også Indridason har den tilleggsdimensjonen at boken gir innblikk i et – for mange nordmenn – ukjent lands natur og miljø. Særlig interessante er det at bokens plott har forgreininger tilbake til fortiden på Island.

Jan Mehlum: For guds skyld

En bok som også tar oss med på en reise til et ukjent miljø. To afrikanske muslimer blir funnet drept i Oslo med kort tids mellomrom. Tønsberg-advokaten Svend Foyn blir nødt til å reise til Tanzania for å finne løsningen.

Chris Tvedt anbefaler:

Tana French: Utrygg havn

Det er en påtakelig mannsdominans i norsk krim for tiden, men i utlandet står det bedre til. Kanskje den beste av dem alle er irske Tana French, aktuell med «Utrygg havn». Skummelt, skremmende men uhyre velskrevet og innsiktsfullt.

Lars Pettersson: Kautokeino – en blodig kniv

For tiden leser jeg « Kautokeino – en blodig kniv,» av svenske Lars Pettersson og det er en åpenbaring av en bok. Pass på at du har fyr på peisen før du begynner, Petterson skriver så du kjenner isgufset fra Finnmarksvidda på kroppen.

Peter Temple: På den onde dag

Peter Temple fra Australia er aktuell på norsk med «På den onde dag». Boken ble skrevet allerede i 2002, og er kanskje ikke fullt så god som de senere «Mørk kyst» og « Sannhet,» men siden Temple er verdens beste krimforfatter så holder det uansett i lange baner.

Jørgen Jæger anbefaler

Jørn Lier Horst: Jakthundene

«Jakthundene» er Horsts åttende kriminalroman for voksne. Horst debuterte i 2004 og har skrevet seg opp bok for bok og befinner seg nå på et internasjonalt nivå som krimforfatter. «Jakthundene» fikk høyst fortjent Rivertonprisen for 2012.

Jerker Eriksson og Håkan Sundquist: Pythias anvisninger

«Pythias anvisninger» av Jerker Eriksson og Håkan Sundquist er den siste i trilogien om Victoria Bergmanns svakhet, en trilogi som tar et dypdykk ned i menneskets verste psykologiske irrganger. Forfatterparet er lite kjent i Norge foreløpig, men har for lengst hatt et internasjonalt gjennombrudd, så følg med, følg med.

Jussi Adler-Olsen: «Marco-Effekten»

«Marco-Effekten» av Jussi Adler-Olsen er topp krim fra en stor dansk forfatter. Spennende fra begynnelse til slutt.

Kommentarer til denne saken