Lærer bort kameratredning

Hundefører Jarle Mjånes fra Norske Redningshunder viste hvor effektiv bruk av hund er i søk.

Hundefører Jarle Mjånes fra Norske Redningshunder viste hvor effektiv bruk av hund er i søk. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Dette må du gjøre hvis turkompisen din blir tatt av snøskred. Røde Kors demonstrerer for skigåere.

DEL

Skjærtorsdag holdt Vossestrand Røde Kors Hjelpekorps og Norske Redningshunder en skreddemonstrasjon i Voss Fjellandsby, Myrkdalen Skiheiser.

Flere personer fra Hjelpekorpset samt en hundefører og en hund viste 21 tilskuere hvordan man lokaliserer personer som er tatt av snøskred.

– Vi er veldig interessert i å fortelle publikum hva som er viktig å gjøre når man kommer i et snøskred, forklarer Thomas André Transeth, informasjonsmedarbeider ved Hordaland Røde Kors' informasjonssentral.

Hovedfokuset under øvelsen var kameratredning, altså hva man skal gjøre dersom noen i turfølget blir tatt av skred, eller man kommer som førstemann til et skredområde.

Ifølge Transeth synker overlevelsesraten for snøskred etter 15 minutter, og derfor er det viktig å komme raskt i gang med søkingen.

– Vi prøver å gjøre slike demonstrasjoner ofte, slik at folk vet hva de skal gjøre. Vi oppfordrer også alle til å ha med seg søkestang og spade på tur, legger han til.

Mange har også skredsøker når de går på tur, og under øvelsen i Myrkdalen fikk tilskuerne en innføring i bruken av disse.

– Jeg har hørt mange forklaringer på hvordan disse skal brukes, og det er viktig at folk vet hva som er rett. Det kan blant andre Røde Kors hjelpe folk med. Vi ser gang på gang at skredsøkere redder liv, så vi vil i all høyeste grad anbefale folk å bruke dem, forklarer Transeth.

Det er altså slik at hver person må ha en egen skredsøker. Man skrur denne på sending, når man går ut på tur. Dersom man skal drive kameratredning, setter man søkeren over på mottak. Søkeren vil da motta signaler fra senderne, slik at man kan lokalisere dem som er tatt av skred.

– Det er nyttig og lærerikt å være med å se hvordan en hund i søk fungerer. Vi kunne lite fra før og ser nå veldig nytten av sender-/mottakerustyr for å lokalisere folk i skred. Etter og ha vært igjennom denne enkle innføringen føler man seg mer trygge på hvordan man skal bruke sender og mottaker, sier tilskuere Nelly og Inga Lill Norheim.

De og de andre fremmøtte fikk i tillegg en innføring i hvordan man bruker søkestang for å drive organisert søk.

Artikkeltags