Gå til sidens hovedinnhold

Pass godt på dere selv og hverandre

Artikkelen er over 2 år gammel

Helsesykepleierne deler sine tips for en trygg og fin russetid. – Vi heier på russen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et av de sikreste vårtegnene, sammen med sol, blomster og lysere kvelder, er at russen kommer frem. Russetiden er en viktig tid for veldig mange ungdommer, mange har gjerne store forventninger. Vi ønsker at russen skal ha en fin russetid, og derfor ønsker vi å dele noen tips som kan bidra til en trygg og sykdomsfri russetid.

Det er for eksempel kjipt å sitte på legevakten når dine russevenner er ute og har det gøy! Det er heller ikke noe særlig å risikere at eksamenstiden etterpå går fløyten på grunn av sykdom eller kjipe opplevelser i russetiden.

Les også

Noen må ta ansvar

Ungdom er generelt mer utsatt enn andre for å bli smittet av hjernehinnebetennelse. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. Å være fyllesyk kan kamuflere symptomer på hjernehinnebetennelse. Symptomer kan være slapphet, feber, utslett, nakkestivhet, og kvalme/oppkast.

Hjernehinnebetennelse smitter ved dråpesmitte. Det kan derfor blant annet smitte ved å dele flasker og kyssing. En er også mer utsatt for smitte når en er trøtt, sover lite, fryser og har sår hals. En kan forebygge hjernehinnebetennelse ved å vaksinere seg, noe mange allerede har gjort. Vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse har heldigvis ført til at antall tilfeller har gått kraftig ned de siste årene.

Pass på hverandre, ikke gå fra noen som er full og hjelp vedkommende hjem.

 

Vaksinen forebygger likevel ikke 100 prosent og en må derfor likevel være obs på symptomene. Det er viktig at venner passer på hverandre, kontakt lege dersom dere er bekymret. Det er avgjørende å få rask behandling på sykehus dersom en har fått hjernehinnebetennelse.

Enkelte ungdommer opplever at bruken av rusmidler kan ta litt overhånd i russetiden. Det kan fremstå som normalt at bruk av rusmidler er en sentral del av russetiden, men som helsesykepleiere ser vi også at ungdommer i russetiden kan ha moderat eller ingen bruk av rusmidler. Det kan være lurt å tenke gjennom egne holdninger til dette før russetiden starter. Det er lett å bli revet med i en vennegjeng, det er viktig å sette grenser for seg selv.

Det er også viktig å passe på at en ikke får i seg rusmidler som en ikke vet noe om, pass for eksempel på glasset ditt. Det er fort gjort at noen kan lure rusmidler i glasset uten at du ser det. Husk å drikke vann innimellom og spis regelmessige måltider.

Dersom noen blir overstadig beruset, er det vanskeligere å passe på seg selv og en kan lettere oppleve uønskede hendelser som for eksempel vold, seksuelle krenkelser eller overgrep. Pass på hverandre, ikke gå fra noen som er full og hjelp vedkommende hjem.

Det er viktig å ta vare på den seksuelle helsen i russetiden. Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner er å bruke kondom. De vanligste kjønnssykdommene er klamydia, gonore, herpes og kjønnsvorter. Klamydia er den aller vanligste og gir som oftest ikke symptomer. I tillegg kan ubehandlet klamydia føre til sterilitet. Dersom du har hatt ubeskyttet sex, er det viktig å ha som rutine å teste seg regelmessig. Dette kan du gjøre hos helsesykepleier på skolen eller på Helsestasjon for Ungdom.

Medieoppslag om russen har ofte et negativt fokus.

 

Husk også at sex krever samtykke fra begge parter. Dersom noen er veldig beruset, sover eller er bevisstløs, er de ikke i stand til å gi samtykke til sex. Foreldre har en viktig rolle og bør snakke med ungdommene sine om holdninger til dette. Se gjerne TV 2 Skoles film på YouTube om te og samtykke, som illustrerer veldig godt hva et samtykke innebærer.

Vi opplever at russen er forbilder for yngre ungdommer og barn. I dette ligger det også et ansvar, det kan være veldig stort for barn å snakke med russen og få russekort. Mange yngre ungdommer vil også henge med russen. Vær derfor bevisst på hvordan dere møter andre.

Ta vare på hverandre og vis at dere bryr dere. Å være inkluderende kan utgjøre en stor forskjell. Ta også vare på deg selv. Dersom du trenger noen å snakke med, ta gjerne kontakt med helsesykepleier på skolen din.

Vi håper at russen får en positiv og minnerik russetid. Vi treffer utrolig flotte ungdommer i vår hverdag som helsesykepleiere. Medieoppslag om russen har ofte et negativt fokus. Vi ser ungdommer som er engasjerte, omsorgsfulle og reflekterte og vi synes derfor det er på sin plass med litt skryt. Vi heier på russen!

Kommentarer til denne saken