Gå til sidens hovedinnhold

- For stort bilde!

Artikkelen er over 15 år gammel

BA får kritikk av Pressens Faglige Utvalg. Avisen burde ha «dempet bildeeksponeringen» av en avdød, drapsdømt mann, mener PFU.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) uttaler følgende:

«Klagen gjelder en rettsreportasje i Bergensavisen (BA), der tre personer var tiltalt for narkotikasmugling. I oppslaget ble det benyttet et arkivbilde av avdøde Truls Guttormsen, som de tre tiltalte i saken la hovedskylden på.

Klageren, advokaten til Guttormsens foreldre, mener BAs bildebruk strider mot god presseskikk. Klageren anfører at bildet er for prangende, og at dette ble meget sterkt for familien, som seks måneder tidligere hadde opplevd at Guttormsen tok sitt eget liv på bakgrunn av at han mente seg feilaktig dømt for Lindåsdrapet.

FORSTÅR OG AVVISER

BA forstår at saken er tung å bære for Guttormsens familie, men avviser klagen, og forsvarer den vurdering som lå til grunn for bildebruken.

Pressens Faglige Utvalg mener BA var i sin fulle rett til å omtale rettssaken, men vil på generelt grunnlag henvise til tidligere uttalelser, der det understrekes at også døde mennesker har et personvern.

Selv om det ikke er utvalgets mening å detaljregulere redaksjonenes bildevalg, vil utvalget minne om at presentasjonsformen er et redaksjonelt virkemiddel som kan forsterke belastningen for direkte berørte.

I det påklagede tilfellet finner utvalget at BA burde ha skjønt at bildebruken kunne virke unødig belastende på avdødes familie. Utvalget mener avisen med fordel kunne ha dempet bildeeksponeringen, fordi den får oppslaget til å fremstå som om det er avdøde som er hovedpersonen i rettssaken, og ikke de tiltalte. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4,1, der det manes til saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.

Bergensavisen har opptrådt kritikkverdig».