NRK på klagetoppen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

NRK fikk hele 30 klager på seg i PFU i 2004 - året som ble et rekordår målt i antall klager totalt.

DEL

I fjor ble det sendt inn 267 klager til PFU. Det er 84 flere enn i 2003.

Ifølge generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund økte imidlertid antall fellende uttalelser fra PFU bare fra 55 til 64 i 2004 - altså ni flere fellende uttalelser enn året før.

NRK topper denne statistikken med åtte fellende uttalelser etter 30 klager. Rivalen TV 2 Nyhetene følger på andreplass med fire fellende uttalelser på syv klager.

- Det er veldig mange flere saker, og det er vanskelig å forklare årsaken. Økningen i frifinnende uttalelser fra PFU er bemerkelsesverdig, fra 51 til 84. Jeg tror en del av forklaringen på at det blir så mange flere saker er at PFU har vært mye eksponert i mediene, og flere er blitt oppmerksom på denne klageadgangen, sier Kokkvold ifølge journalisten.no.

Det er spesielt brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 om kildekritikk og kontroll av opplysninger, punkt 4.1 om saklighet og omtanke og punkt 4.14 om retten til samtidig imøtegåelse som har forekommet i 2004.

Av trykte publikasjoner og nettaviser er det riksavisene VG og Dagbladet, sammen med regionsavisen Aftenposten, som topper listen over flest klager.

VG fikk 12 klager (felt i to), Dagbladet 10 (ikke felt) og Aftenposten (felt i ett).

Artikkeltags