Piazza-konseptet er veletablert i europeiske storbyer. Det tilbyr innbyggere og turister hyggelige avbrekk mellom byvandring og shopping. Torgallmenningen har som hjertet i byen vår potensialet til å bli Bergens helt egne sydende piazza. Men da trengs det liv utover åpningstidene til butikkene og folk som er på vei til og fra andre greier. Med mer liv på Torget i tillegg, vil denne delen av byen endelig nå sitt potensial.

Byen er fortsatt ikke helt den samme som før korona. Næringslivet er på vei opp igjen, men kulturlivet merker fortsatt konsekvensene av at folk falt ut av konsert- og teatervanene sine da landet stengte ned.

Én løsning på bergensernes tilvendte hjemmesitting har vært å utvide uteserveringsareal i byen for å lette på trykket for tilbydere av brus, øl og vin på solskinnsdager. Det har vi gått i bresjen for, og MDG mener nå at det er dags for å tillate uteservering i flere byrom, som på Torgallmenningen og i Neumannsgate.

Les også

På tide å få bort den rare fortausregelen

Dagens regelverk har gjort flere byrom til «alkoholfrie soner», et konsept som trolig stammer fra noe en eller annen KrF-er kom opp med på 70-tallet.

Det finnes heldigvis ingen lovmessige problemer med å fjerne disse sonene, og transformere asfalt og brostein til levende byrom. Det er ikke bare viktig for mer byliv, men også for forutsigbarheten og rettferdigheten til byens næringsliv. Et enklere regelverk vil dessuten gi raskere saksbehandling for nye tilbydere som vil få sitt lokale tilholdssted opp og stå. Politiet har ingen innsigelser.

MDG mener atvi trenger en rettferdig politikk som gir en aktiv og livligere by. Får vi med oss bystyret på dette, blir det uteservering på Piazza del Torgallmenningen allerede i sommer.

Det er bra for bylivet, næringslivet og bergensere.