Vil du finne ut hvilken ukedag du er født på? Ta en tur i kalenderpaviljongen.

Eller lurer du på hvordan det føles å kjøre elektrisk motorbåt? Ta en prøvetur!

Visste du kanskje at såpebobler er supersmarte? Ikke vi heller, men på Marineholmen er det denne lørdagen nesten ikke grenser for hva man kan få vite.

Hav, kunnskap og næring

Arrangementet er initiert av UiB, men med seg på laget har de Marineholmen Forskningspark, VIS Vestlandets innovasjonsselskap, Lerøy Seafod og Bergen Live, med mange flere samarbeidspartnere som Høgskolen, Kommunen og Havforskningsinstituttet.

Og havet får man vite mer om på mange av stands'ene: Her er Havlab, utstillere fra Akvariet i Bergen, foredrag om klima og havnivå og filmvisning fra Statsraad Lehmkuls pågående forskningsferd.

Og live dissekering av hai. Se bare her:

Marinbiolog Pia Ve Dahlen har fått med seg komiker Jonny Bayer og etter å ha overvært deres kommenterte disseksjon vet nok publikum mer om haier enn de trodde de lurte på: Alt formidlet med humor og engasjement.

Dale forteller at guttehaien har to tisser. – Fordi, hvorfor ikke?

Litt hjelp fra publikum får dissektørene også: En gutt kan blant annet opplyse at haifostre av og til spiser andre haifostre inni magen på den gravide haien. Den type avsporinger tar Dalhen på strak arm.

Vil bli en tydeligere del av bybildet

Og nettopp det å vise frem kunnskapen og å skape nysgjerrighet trekker dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Gunn Mangerud frem som en viktig ambisjon.

– Folk går forbi og vet ikke alltid hva som foregår på innsiden av disse bygningene. Derfor kaller vi dette «universitet uten vegger». Målet er jo å vise hva som foregår, sier hun.

– Dette gjør vi fordi vi ønsker å bli en tydeligere del av bybildet.

Samtidig er tanken på universitetets fremtid med å motivere arrangøren:

– Vi ønsker jo å stimulere unge til å studere. Og aller helst i Bergen, smiler Mangerud.

Fremtidens forskere

Det ser i hvert fall ikke ut til å skorte på rekrutter. Innimellom boder, stands og utstillinger kryr det av engasjerte forskerspirer som blåser, knar, stryker og studerer.

Blant dem er Thelma Drivdal, som nettopp har fylt åtte. Hun forteller gjerne BAs journalist om blodplater, røde og hvite blodceller og blir ikke lei av å kna og kjenne på de myke kulene som gjør tjeneste som blod.

De har vært på tidligere utgaver av arrangementet og Thelma gledet seg stort til i dag, forteller mamma Laura Elisabeth Drivdal.

Også Finn Høyland (4), virker både engasjert og imponert.

–Det er strøm inni, opplyser han til BAs utsendte.

Og skulle man bli sulten er det nok av foodtrucks som tilbyr varme retter, eller kanskje det kan friste med en smak av fremtidens matkilde, tang?