Terningkast 5: Alexander Rybak

Artikkelen er over 9 år gammel

23-åringen har utviklet en personlig stil som er mildt sagt imponerende.

DEL

Ikke bare står han bak Melodi Grand Prix-vinneren «Fairytale» – en fabelaktig melodi som makter å kombinere det hyperkommersielle med det rotekte og ville. 23-åroge Alexander Rybak har også utviklet en personlig stil som er mildt sagt imponerende.

Albumet «Fairytales» fremstår som en uhyre sterk debut. Ikke at platen er feilfri – her og der blir særlig arrangementene litt for «Fairytale»-like. Men Rybak har en musikalsk ballast og kunnskap, som gjør at han har skapt et eget uttrykk i skjæringspunktet mellom fandenivoldskhet og melankoli, basert på folkemusikk, klassisk pop, swingjazz og elegante hint til Broadway- og Brill Building-tradisjonen.

Rent teknisk er han på høyden, både som fiolinist og vokalist. Albumet starter forholdsvis løssluppent og optimistisk med favoritter som «Fairytale» og den sommerglade og Espen Lind-aktige «Funny Little World».

Utover blir stemningen gradvis mer dempet, sår og lengtende. Rybak gjør Henning Sommerros «Vårsøg» til sin. Den engelskspråklige versjonen – med tittelen «If You Were Gone» – har fått et slentrende swingpreg som kler den fantastisk godt, ikke minst på grunn av et storartet korarrangement.

Platens sterkeste øyeblikk er derimot den ambisiøse og nesten seks minutter lange «13 Horses». Den er tekstmessig både krevende og imponerende, mens selve melodioppbyggingen skifter mellom det mørke, dramatiske og lyse på en måte som viser at Rybak virkelig er på vei mot noe stort.

Albumet kommer i salg i butikkene fra 29. mai.

Låter å laste ned: «Fairytale«, «Funny Little World», «If You Were Gone», «13 Horses».

Artikkeltags