Terningkast 5: Fjorden Baby!

Artikkelen er over 9 år gammel

Alt du har hørt er sant: Fjorden Baby! ER det nye, store håpet for norsk rock.

DEL

Forventningene har vært store. Ryktene gikk stadig sterkere om Loddefjord-bandet, som sammen med kompisene i John Olav Nilsen & Gjengen synger på dialekt om livet i skyggen av drabantbyblokkene.

Fjorden Baby! viste seg også tidlig som et uhyre interessant band rent musikalsk, med sin miks av primalrock, reggae, dub og new wave med linjer tilbake til gamle favoritter som The Aller Værste! og Gjennomslag.

Stooges-aktige «Karoline» var et høydepunkt på Bergens-samlingen «Opplett», bandet fikk nylig 2.-plassen i NRKs Urørt, og konserten deres på Garage i november var en ren maktdemonstrasjon.

TROVERDIG: Alt dette blir videreført på debutalbumet. Tekstene er på sitt beste stor gatepoesi – på en og samme tid konkrete, skarpe og assosierende. Det er øyeblikksbilder av paranoia, sex, vold, bortkastede ettermiddager og rastløshet i bakgatene.

Men i stemmene av 2009 er det også stolthet og bevissthet. Linjer som «Eg vet kanskje koffor eg har gått meg vill. Eg ville gjort det en gang til», viser Sturle Kvilekval språkbevissthet, og den vokale fremføringen har total troverdighet – enten det er sløv snakkesynging, eller rasende slagordlevering.

Bandet har en sans for melodi, variasjon og kontrollert eksperimentlyst, som gjør at debuten kommer til å rage høyt når musikkåret skal oppsummeres.

BITENDE GITARER: «Karoline» er den mest umiddelbare låten, men også «Step ut», «Pes» og «Radio» er soleklare konsertfavoritter med sine hooks og allsanginviterende linjer.

Med produsenthjelp fra Yngve Sætre har Fjorden Baby! kanalisert lydbildet, med tung bass, tøft trommespill, bitende gitarer og enkel, men effektiv keyboardbruk.

«Nike Äir» er faktisk ikke så ulik Kaizers Orchestra i uttrykket, mens funky «Anorektisk utopi» har et vanvittig, dansbart øs. De tyngre dub-sekvensene – som innimellom går på bekostning av melodien – gjør at enkelte av låtene tværes ut.

Men Fjorden Baby! innfrir forventningene. De står for øyeblikket fremst i rekken i den nye, norske rockegenerasjonen.

Låter å laste ned: «Nike Äir», «Karoline», «Anorektisk utopi», «Radio».

Platen kommer i butikkene førstkommende mandag.

PS! Fjorden Baby! spiller i dag på Hundefest i Fensal, sammen med blant annet John Olav Nilsen & Gjengen, Lars Vaular og Bergen Munnspillorkester.

Artikkeltags