Terningkast 3: Jan Eggum

Jan Eggum.

Jan Eggum. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Jan Eggum klarer ikke å overbevise om at det er nødvendig å gi ut 20 låter på en gang.

DEL

Bergensartisten Jan Eggum fyller 60 år i desember, og har lovet 60 låter fordelt på tre plater i år. Svenske Robyn kom seg velberget gjennom sin PR-gimmick med tre plater på ett år. Eggum sliter litt med sine første 20 låter.

Ordsmeden imponerer ikke lenger. Han tar ikke ting så på kornet som før.

Der visesangeren Stein Torleif Bjella griper med sine personlige «vonde visu», er Eggum beleven og generell observatør. «Noen» risper deg i øret med sin historie om mobbing, mens Bjella pirker i hjertet med han som alltid mislykkes i «Liten ball».

Glimter til

Tekstene har også lett for å bli platte når det hele tiden skal rime, som der «kom igjen» følger «venn» i «Kompiser». Bare i låter som selvironiske «Moden mann» og «Hon snakker til meg» til datteren Hennika glimter Eggum til med innsikt og undring. «(Når du blir moden)...vil jeg ikke skryte av hva jeg har tjent, men heller se hva godt jeg har gjort». Og «Noen vil ha deg» er en sjarmerende historie om to ensomme som bor vegg i vegg. «Tenk om de gjorde ett forsøk/Tenk om bare en sikring røk», synger Eggum med sitt lille mannskor i det som kan bli en ny livefavoritt.

Han streifer innom selvgode kjendiser, lunkne forhold, arv, drømmer, normalitet og maskespill på dobbeltalbumet.

Forført

Balladen «Kjærlighet & ærlighet» er blant de mer vellykkede sporene, om hvordan ærlighet kan såre i et kjærlighetsforhold. Produsent Arild Wam Solvang har gitt sangeren et teppe av strykere. Rockeren «Forført» sitter også med sin beskrivelse av kvinnen som faller for en eldre mann, og Georg Wadenius’ potente gitar. Mens tenningslåten «Nå» blir platt med «jeg ser ikke etter bruden/bare du er glatt i huden».

Noen sanger har et overraskende funky lydbilde, som den fengende, realitetsorienterte samlivslåten «Hva så». Men for mange låter glir forbi uten å sette spor.

Hadde Eggum vært litt strengere med seg selv, kunne han gitt ut ett album med færre og bedre låter. 20 er mange for mye.

Låter å laste ned: «Hva så», «Forført», «Moden mann».

Artikkeltags