Bandnavnet er hentet fra låten «God Seed (Twilight of the Idols)» fra den siste Gorgoroth-platen Gaahl og King (ov Hell) bidro på, «Ad Majorem Sathanas Gloriam» (2006), før adskillelsen fra Infernus. Med seg har de et erfarent lag i trommis Kenneth Kapstad (Motorpsycho), gitaristene Sir (djerv, Trelldom) og Lust Kilman (Grimfist), og keyboardist Geir Bratland (Dimmu Borgir). Disse er blitt fullverdige medlemmer av bandet, og har selvfølgelig bidratt til at platen høres ut som den gjør.

MONUMENTAL

«I Begin» er ingen ordinær svartmetallplate. Den har mange slike referanser, men lydbildet og de musikalske grepene beiter vel så mye på andre metallsjangre. Trommene er rundere, arrangementene noe mer tilbakelente, og selv om avstanden mellom avsender og lytter består i det pompøse keyboardspillet og den majestetiske stemmen, så er svartmetallkulden erstattet med en inneforståtthet og flere åpenbare lytterfrierier.

Platen spriker i flere musikalske retninger, den er noe ujevn, og ikke utpreget nyskapende. Den er ikke dyp, selv om jeg etter utallige gjennomlyttinger smaker på mange instrumentelle finesser, men den er monumental og tidvis svært fengende, uten å være klisjé.

TØFT

Albumet starter med to kjappe og like låter, hvorav «Awake» er klart best, før tempoet senkes i «Alt liv», og en herlig blanding av Rammstein og Burzum klistrer seg til hjernen. «Hinstu dagar» er i samme kategori, mens «From The Running of Blood» starter som Satyricons «Mother North», før den går over i en litt kjedelig svartmetallmarsj.

Satyricon-inspirasjon finnes også i «The Wound», som transformeres til en tøff riffbasert Immortal-aktig låt. «Lit» er platens lavpunkt, mens «Aldrande Tre» er svartmetall av godt merke med lyse tremologitarer i vakre toneglidninger.

Dark ambient-låten «Bloodline» runder av platen i Ulver-stil. Alt i alt en søkende, men ikke eksperimenterende plate, som fenger umiddelbart og som absolutt vil finne mange fornøyde lyttere.

Helge Kaasin

BA i samarbeid med Metal Hammer Norway