I en måned ble denne platen dessverre liggende på pulten. Det engelske navnet og det mørke coveret med en fugl sa ikke så mye. Men at produsent Jørgen Træen hadde mastret By The Waterhole vekket interessen da det ble ryddet i CD-platene.

Stor var overraskelsen da en utforskende vokalist i slekt med Jenny Hval, Highasakite og Hanne Hukkelberg åpenbarte seg. Tyske, bergensbosatte Eva Pfitzenmaier er artist og komponist, og By The Waterhole er hennes soloprosjekt.

På «One» beveger hun seg mellom fengende, organiske og folkinfluerte låter som «Brace Yourself» og mer eksperimentelle, skjøre ting som «Some Trees» og «Keep Your Hands Up».

«Brace Yourself» huker umiddelbart tak i lytteren med sin flerstemte og advarende «call and response», med en ekthet som gjør deg spent på hva som følger. «Blame It On The Sun» er i samme klasse.

Den stemningsfulle vokalveven «Fell And Falls» er noe av det vakreste jeg har hørt det siste året, og må være Pfitzenmaiers bidrag til å gjøre kunstpop mer tilgjengelig for den store hop. Mens regnet høljer ned.

På nakne «Then And There» synger hun «We can go both ways. We can part or stay» og fremkaller mange følelser. Før låten nagler fast lytteren med en ny, intens vending. Alle sporene på «One» er ikke like gode. Men det jeg liker med By The Waterhole er at vokalisten viser flere sider av seg selv, og at alle toner er gjennomtenkte og har en funksjon. Spennende kunstpop.

Låter: «Brace Yourself», «Then And There», «Fell And Falls».