Terningkast 5: Sissel Kyrkjebø

Artikkelen er over 11 år gammel

Sissel Kyrkjebø summerer opp 20 år som plateartist med 50 sanger.

DEL

Sissels talent er det ingen som kan bestride. Hennes sopranstemme kan få voksne menn til å hulke. Bergensjentens karrierevalg og motvilje mot å bli satt i bås, er en annen skål.

Hun er ikke en klassisk sangerinne, til tross for duetter med stjerner som Placido Domingo og festspillaktuelle Bryn Terfel.

Hun er ingen rocker, selv om hun har vært i studio med Queen-gitarist Brian May og rap-stjernen Warren G.

Hun er ingen popstjerne selv om hun har samarbeidet med Espen Lind og Peter Jöback.

Så hva er hun egentlig?

For denne anmelder er hun fortsatt en jente med fortid i gospelbevegelsen. Der finner vi hennes viktigste musikalske arv og hennes syn på livet og kunsten. Og fra det ståstedet kan og vil hun gjøre det som passer henne best. En oppsummering av hennes 20 år lange karriere som plateartist spriker derfor tilsynelatende i alle ender.

Her er salmer, norske folketoner, klassiske perler og altså samarbeidsprosjekter med den nye tids låtmakere. Sissel er nemlig først og fremst en tolker – som kan gå inn og ut av sjangere akkurat som det passer henne. En ekte «crossover-artist» som kanskje ikke ennå har fått det store internasjonale gjennombruddet vi venter på.

Men hennes stemme vil garantert bli enda rikere etter som livet blir levd med sine sorger, gleder, seire og nederlag. Det er helt sikkert mye å se frem til.

Artikkeltags