I 49 dager har Hedvig Hjertaker kjempet seg gjennom stormer, farlige bresprekker og snø. Søndag klokken 0319 norsk tid oppnådde hun drømmen sin om Sydpolen. Det får BA bekreftet i en mail fra manager André Fjærestrand Bratli.
– Hedvig er utmattet, sulten og har enkelte frostskader, men har det bra og er etter forholdene i god behold, skriver han.
Han har snakket med henne på telefon der hun formidlet dette:
– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er bare helt tom. Jeg har vært på vei så sykt lenge, og det blir utrolig rart at det nå er over og at jeg kan slappe av. Endelig.
Turen startet 27. november i fjor. Det startet med lungebetennelse og antibiotika-kur før hun kom skikkelig i gang.
– En pulk på over hundre kilo og tunge forhold har gjort turen ekstremt krevende, og spesielt når man ferdes helt alene. Trygge, fornuftige og gode valg skal tas, og dette blir bare mer og mer utfordrende desto lenger ut på turen hun kom, beskriver Bratli.
Tøff sluttspurt
Det ble dramatisk forrige helg, da solcellepanelet sluttet å virke, og dermed kunne hun potensielt mistet kontakten med basen og sikkerhetsteamet.
Etter tre dager ble det flydd ut et nytt solcellepanel så de elektriske nødvendighetene som GPS og satellittelefon kunne fortsette å brukes.
BA omtalte den dramatiske utviklingen lørdag 7. januar, da hun selv og de hjemme var alvorlig bekymret for om maten ville strekke til.
– Det var en ufattelig tøff avslutning og de siste kilometerne var desidert de tyngste på hele turen. Jeg har gitt alt på slutten, både fysisk og psykisk, uttalte Hjartaker via sin manager.
Bratli opplyste at hun i siste liten valgte å gjøre pulken sin lettere, og tok med seg mat for kun 40 dager.

Kompisene nådde Sydpolen sammen: – Vi har imponert hverandre
Tolv timer på ski hver dag
I snitt har det blitt tolv timer på ski om dagen, og seks timer søvn. De resterende timene har gått med til pakking, samt mat og pauser.
De siste to ukene har det blitt vesentlig lengre økter på ski og mindre søvn.
– Forholdene de siste ti-tolv dagene har vært ekstremt tøffe, og preget av vanskelige skiforhold. Tungt føre, ekstremt motvind og sastrugi. Nå er vi bare glade for å ha Hedvig trygt i mål sammen med verdensrekorden hun kom hit for. Verdens yngste kvinne til å ha gått solo til Sydpolen, meddeler manageren hennes.
– Skjønner at det var en tøff innspurt
Liv Ragnheim Arnesen fra Bærum var den første kvinnen i verden som gikk alene til Sydpolen uten støtte eller forsyninger.
Hun har allerede sendt Hjertaker flere gratulasjoner. Veteranen gikk samme tur i 1994 på femti dager, og vet hvilken påkjenning det er.
– Jeg har jo fulgt med på reisen hennes underveis, og skjønner at det var en tøff innspurt, forteller Arnesen til BA.
De to har møttes ved flere anledninger, senest på en samling i sommer. Arnesen forteller at hun er dyktig imponert over 28-åringen.
– Det er jo fantastisk at hun kom i mål og kjempegøy at hun setter ny rekord, meddeler Arnesen.
Før bergenske Hedvig var det britiske Mollie Hughes (29) som holdt rekorden, ifølge BT.
Var sengeliggende i et år
Nå er altså 1130 kilometer og alle hindringer forsert for Hjertaker.
Det hadde hun ikke forestilt seg da hun ble syk som 19-åring.
Fra å være en aktiv svømmer med opp mot 25 timers treningsuker, fikk hun da kyssesyken og ble sengeliggende.
– Jeg sov i et år, fortalte Hjertaker til BA for ett års tid siden, da hun planla ekspedisjonen sin over Grønland.
Hun startet opptreningen, og ble sterkere for hver tur hun tok. Til vanlig jobber hun på Odontologen, der hun hjelper pasienter med tannlegeskrekk.
Lengter til familien
Fredag la Hjertaker ut et lydklipp på sin blogg, og fortalte at det kun gjensto 24 kilometer igjen til målet.
Igjen av mat i pulken var bare raske kalorier, og hun delte ærlig at hun var sliten, emosjonell og hadde lite igjen å gå på.
– Jeg har spart opp ni ruter Freia melkesjokolade, en håndfull nøtter, og jeg har vann og Amundsen-kjeks, forteller hun i klippet.
Fredag var dagen hun skulle ha kommet frem til Sydpolen. Men på grunn av strømutfordringer og en sliten kropp, ble hun noe forsinket.
I lydklippet erkjenner at hun hadde brukt mye av dagen på å tenke på mat.
– Men det handler mest om hvem jeg vil sitte rundt bordet og spise sammen med når jeg kommer hjem, innledet bergenseren, og fortalte om lengselen etter familie og venner.
Bestilte burger
Vel fremme på Sydpolen møtte Hjertaker menneskene som jobber på forskningsstasjonen. Det ble første fysiske kontakt med mennesker etter 49 dager mutters alene på tur. Der ventet også en kokk, som på forhånd hadde tatt bestilling på Hjertakers drømmemåltid.
– Det er første gang jeg ble emosjonell over en burgerbestilling. Jeg hadde blitt glad for hva som helst, men oi som jeg gleder meg, sier hun hjertelig i et lydklippet før ankomst.
Hedvig Hjertaker reiste til Antarktis med samme fly som Arne Kristian Glück-Teigland og Kjartan Bergsvåg, som nådde Sydpolen etter 40 dager og 1115 kilometer.