– Vi er her for å vise at vi ikke tolerer at kvinner blir utsatt for vold og voldtekt, sier Anne Berit Myrmel til BA.

Hun var en del av en gjeng som mandag reiste fra Lærdal til Bergen for å delta på demonstrasjonen til støtte for sambygdingen og venninnen Andrea Voll Voldum.

– Det er helt topp at så mange har møtt opp i dette været. Vi kjenner Andrea personlig, og mener at det er bra at denne saken kom frem i lyset, sier Myrmel.

Kontroversiell dom

Tusenvis av mennesker demonstrerte mandag i Bergen, Lærdal, og åtte andre norske byer. Bakgrunnen for demonstrasjonene er at tre menn våren 2015 ble dømt til seks og et halvt års fengsel av tingretten for gjengvoldtekt av den da 18 år gamle Voldum. De tre anket saken til Borgarting lagmannsrett og ble i juli frifunnet etter tiltalen. Dette på tross av at fagdommerne mente de var skyldige.

Dommen har vekket store reaksjoner. I ettertid har Voldum stått frem med sin historie, og navnene til både de frikjente og meddommerne som frikjente dem er blitt spredt i sosiale medier.

– Det er på tide med en røst som står frem med dette, og det har hun virkelig blitt. Vi vil vise støtte til henne og alle andre som blir utsatte for voldtekter, forteller Myrmel.

– Viktig varsler

Anna Kathrine Eltvik holdt en svært personlig appell på Torgallmenningen.

– Jeg har vært sint siden jeg leste dommen i Hemsedal-saken, og vi er mange som har det sånn. Andrea er en særdeles viktig varsler. La oss gi henne anerkjennelsen hun fortjener, appellerte Eltvik.

Til BA forteller SV-politikeren at hun demonstrerer for rettssikkerheten for kvinner, men også for å markere støtte til Voldum.

– Rettsavgjørelsen i saken er horribel. Jeg er lei av rettspraksisen i norske rettssaler, spesielt voldtektssaker. Slik det er nå er det karakterdrap av ofrene, som om de er tiltalt. Jeg mener at alle skal ha juridisk hjelp, men er ikke tilhenger av at voldtektsofre skal behandles slikt, forteller Eltvik.

Vil ha full gjennomgang

Hun har ingenting til overs for lynsjemobber, og oppfordrer ikke til borgervern.

– Vi må ha tillit til at rettsvesenet kan gjøre en god jobb, men de må tydeligvis gå i seg selv når det gjelder voldtektssaker. Jeg stiller meg bak Kvinnefrontens krav om full gjennomgang av rettssystemet og bedre forebyggende holdningsarbeid i barnehagen og grunnskolen, sier Eltvik.

Sunniva Schultze-Florey fra Feministisk Initiativ mente fra talerstolen at det er tilnærmet straffefritt å voldta i Norge, med tanke på alle som velger å ikke anmelde, og alle sakene som ender uten at noen blir dømt.

– I dag står vi her med Andrea. I morgen og alle andre dager må vi ta kampen mot voldtekt sammen, sa hun.