Gå til sidens hovedinnhold

Polititopp sier opp jobben etter Monika-saken

Artikkelen er over 6 år gammel

Rigmor Isehaug slutter i politiet som følge av Monika-saken.

Rigmor Isehaug er leder for vold- og sedelighetsavdelingen ved Bergen sentrum politistasjon, og er en av dem som blir varslet når det skjer drap og alvorlige hendelser i politidistriktet.

Etter 37 år i politiet, gir hun seg.

– Nok er nok

Hun var lenge sjef for Robin Schaefer, mannen som varslet om grove feil i etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Nå innrømmer hun at saken er en medvirkende årsak til at hun sier opp jobben.

– Jeg har kommet til at nok er nok. Jeg føler jeg har mistet stå på-viljen og motivasjonen det siste halvannet året. Dette knytter seg opp til forsøkene på å få Monika-saken gjenopptatt, forklarer Isehaug.

Jobber ut juni

– Politiet står foran mange viktige arbeidsoppgaver, og da trengs det ledere med motivasjon. Akkurat det sliter jeg litt med akkurat nå, sier hun.

Isehaug leverte oppsigelsen i midten av mars, og vil jobbe ut juni.

– Jeg er så heldig at jeg har den muligheten til å gå av når jeg fyller 57 år, og da benytter jeg meg av den. Hva fremtiden bringer vet jeg ikke, men først vil jeg ha en pause og tenke meg om, sier hun til BA.

Støttet varsleren

Da Schaefer første gang tok opp feilene i Monika-saken gikk han til Isehaug. Det gjorde han nyttårsaften 2013.

Det var hun som sendte videre hans rapport om feilene i etterforskningen. Isehaug anbefalte da å sende saken over til Kripos for taktisk gjennomgang.

Hun ble isteden bedt om å holde seg unna saken.

– Når vi etter flere henvendelser, der jeg støttet Schaefer, fikk en klar ordre via stasjonssjefen fra visepolitimesteren om å be Schaefer holde seg unna, fulgte også jeg ordren, sa Isehaug til Politiforum i februar i år.

Oppsigelsen kom ikke overraskende på politistasjonssjef Olav Valland.

– Jeg er kjent med hennes oppsigelse og begrunnelsen for den, sier han.

– Dramatisk beslutning

Valland har vært hennes nærmeste leder i snart fem år. Han understreker at politidistriktets behandling av Monika-saken, og den belastningen Isehaug har vært utsatt for, har vært et naturlig samtaletema mellom de to.

– Jeg har visst om oppsigelsen en stund. Det er selvsagt en dramatiske beslutning, spesielt med den begrunnelsen hun gir. Det er alltid leit å miste gode medarbeidere, men jeg respekterer hennes vurdering og avgjørelse, understreker stasjonssjefen.

Valland kjenner ikke til flere oppsigelser i kjølvannet av Monika-saken.

– Men det er klart den turbulensen som har vært omkring saken har vært en belastning for flere ansatte i politidistriktet, sier han.

Taus Gudmundsen

Politimester Geir Gudmundsen ønsker ikke å kommentere oppsigelsen.

Han skriver i en tekstmelding til BA at det er konstituert politmester John Reidar Nilsen som skal svare på spørsmål knyttet til Hordaland politidistrikt.

13. februar avslørte BA innholdet i boken til etterforskeren Robin Schaefer, som varslet om manglene og feilene i Monika-saken.

Etter at bokens innhold ble offentlig kjent, valgte politimester Geir Gudmundsen å midlertidig fratre som politimester. Han er nå innbeordret til Politidirektoratet.

– Tar oppsigelsen til etterretning

Konstituert politimester John Reidar Nilsen finner det ikke naturlig å kommentere ansattes beslutninger om å tiltre eller fratre stillinger.

«Jeg er kjent med Isehaugs oppsigelse. Jeg har forståelse for at Isehaug har opplevd Monika-saken som belastende. Hennes beslutning og den nærmere begrunnelse tar jeg til etterretning», skriver Nilsen i en pressemelding, og tilføyer:

– Det er viktig at vi som politidistrikt kan dra lærdom av hennes erfaringer.

Kommentarer til denne saken