(BA/Avisa Nordhordland:) – Det ligger i kortene at dersom vi skal gjøre dette over tid, så må vi ha hjelp av andre. Derfor går det nå for seg samtaler og planlegging av hvordan vi kan få hjelp av Forsvaret, sier stabssjef i Vest politidistrikt Gustav Landro til NH lørdag formiddag.

Fredag innførte politiet, etter ønske fra høyere hold, kontinuerlig politivakthold ved to av gass- og oljeanleggene i området. Tiltaket kom etter flere dager med opptrapping av sikkerheitssituasjonen ved norske olje- og gassanlegg.

– Det er snakk om mer synlighet og politinærvær ved Mongstad og på Kollsnes, bekrefter stabssjef i Vest politidistrikt, Gustav Landro.

Nå ber de Forsvaret om hjelp dersom situasjonen skulle vare lenge. Til BA bekrefter han at dette gjelder både Mongstad og Kollsnes.

Ingen direkte trusler

Landro forteller at det har vært uønskede hendelser i området i det siste, og viser til droneaktiviteten ved Mongstad og i Nordsjøen.

– Men det er ikke rettet noen trusler direkte mot disse to anleggene, legger han til.

Sikkerhetsopptrappingen tok til etter at det oppsto flere lekkasjer fra gassledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen, etter det flere nordiske statsledere mistenker skyldes sabotasje. Jonas Gahr Støre kaller det «en villet handling».

Fredag slo lokalt politi fast at de etterforsker en droneobservasjon over forsyningsbasen på Mongstad. Dette skal ha skjedd natt til fredag.

Ingen opptrapping

På Fensfjorden utenfor Mongstad-anlegget lå også Forsvarets KNM «Thor Heyerdal» senere samme dag. Forsvaret er til stede på norsk territorium med patruljer og styrker på land, i luften, på sjøen, under vann og i cyberdomenet, skriver de i en pressemelding.

Landro uttaler til NH at det kan komme endringer i vaktsituasjonen så tidlig som mandag eller tirsdag.

– Handler det da om en opptrapping?

– Det handler om at vi har sendt en «bistandsanmodning» til Forsvaret som vi regner med å få innvilget. Den går på at de tar over den fysiske sikringen, sier han.

Han er klar på at politiet ikke mangler ressurser som følge av vaktholdet nå, men at det handler om å frigjøre ressurser til etterretning og sikre seg i tilfelle et langvarig behov for vakthold.

– Dersom vi får hjelp vil vakthold, selv over lang tid, vil ikke det gå nevneverdig utover andre prioriterte oppgaver, sier han.