Politiet feilinformerte om 19-årings død. Slik forklarer de seg

Både sjåføren av el-bilen (19) og busssjåføren (57) døde senere av skadene de pådro seg i det kraftige sammenstøtet.

Både sjåføren av el-bilen (19) og busssjåføren (57) døde senere av skadene de pådro seg i det kraftige sammenstøtet. Foto:

Politiet glemte å dobbeltsjekke informasjon fra helsepersonell.

DEL

Tirsdag 16. juni fikk politiet melding en alvorlig ulykke mellom en buss og en bil i Steinsvikvegen. To 19 år gamle menn og en bussjåfør (57) ble sendt til Haukeland sykehus etter ulykken.

Meldte feil

Klokken 1027 samme formiddag sendte Vest politidistrikt ut en pressemelding om at en av 19-åringene hadde omkommet i ulykken. «Den ene mannen er omkommet og pårørende er varslet,» opplyste kommunikasjonsavdelingen i politiet.

Det tragiske utfallet av ulykken ble i de følgende timene omtalt i en rekke medier, blant annet i BA, BT, TV2 og VG.

Så kom det kontrabeskjed fra politiet. Klokken 1445 sendte de ut en ny pressemelding:

«Det viste seg senere at våre opplysninger var feil. Ingen er omkommet i ulykken,» sto det.

Begge de to pressemeldingene er gjengitt i bunnen av saken.

Politiet startet umiddelbart undersøkelser for å forsøke å avdekke hvordan en slik feil kunne skje.

Dobbeltsjekket ikke

I en pressemelding fra Vest politidistrikt mandag står det om hva som skjedde etter at de tre ble fraktet til sykehus:

«Kort tid etter dette fikk politiet informasjon fra helsepersonell om at føreren av personbilen var død. Disse opplysningene ble loggført i politiets operative logg. Status for fører av personbilen ble videre endret fra skadet til død i våre systemer.

Disse opplysningene ble dessverre ikke kvalitetssikret av politiet slik vi normalt skal ved at vi får en formell bekreftelse på dødsfallet. Opplysningene i loggen ble behandlet som offisielle og all dobbeltsjekk av informasjon ble gjort opp mot loggen. Den manglende kvalitetssikringen resulterte derfor i at politiet sendte ut pressemelding om dødsfallet. Politiet hadde fått opplyst at de pårørende var til stede på HUS og at informasjon til dem ble ivaretatt av helsepersonell. Politiet ga derfor ikke feil informasjon direkte til de pårørende.

Kort tid etter utsendelsen av pressemeldingen ble politiet kontaktet av HUS som oppga at informasjonen vi hadde gitt ut var feil. Politiet satt umiddelbart igang å undersøke hva som var formelt korrekt og feilen ble kort tid senere bekreftet: Føreren av personbilen var ikke formelt erklært død.

Politiet vurderte umiddelbart å sende ut en rettelse til pressen, men informasjonen fra HUS tilsa at dette ville bli en ekstra belastning for de pårørende i en uavklart fase. Politiet dro derfor til HUS for å møte de pårørende og fikk senere informert om feilen og beklaget overfor dem.

Klokken 1445 tirsdag ble det sendt ut pressemelding om feilen. 19-åringen ble erklært død onsdag morgen. Politiet fikk offisielt beskjed om dødsfallet torsdag klokken 1123 og dette ble videreformidlet til redaksjonene i en pressemelding.

Torsdag møttes representanter fra HUS og politiet for å gjennomgå og drøfte saken. Det er viktig at politi og helse har et godt samarbeid i slike saker blant annet fordi det kan fremkomme opplysninger som er viktige både for behandlingsforløpet av de skadde og for politiets videre etterforskning.

Politiet har et selvstendig ansvar for å kvalitetssikre opplysninger vi mottar og vi beklager sterkt den ekstra belastningen dette har medført for de pårørende. Feilen skyldes svikt i våre rutiner og vi har allerede skjerpet rutinene for å unngå at dette kan skje igjen».

To døde

Den ene 19-åringen og bussjåføren omkom senere av skadene de pådro seg i ulykken.

– Hovedessensen er at vi har en selvstendig plikt til å dobbeltsjekke. Informasjonen til politiet skal være fra en offisiell kilde i helsevesenet, sier Torgils Lutro, stasjonssjef ved Bergen sør politistasjon.

– Og det var den ikke?

– Det er der svikten har skjedd, svarer Lutro.

Politiet skal nå gjennomgå sine rutiner.

– Vi må sikre at våre rutiner er vanntette i forhold til at den informasjonen vi gir ut er kvalitetssiktet, sier Lutro.

Klare retningslinjer

Kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen sier at helsepersonell og politi hadde en dialog etter at de tre ble fraktet til sykehus.

– Helsepersonell har behov for å vite om hendelsesforløpet, og politiet trenger å vite om skadeomfanget. I dette tilfellet ble opplysningene dessverre ikke kvalitetssikret av politiet. Jeg er glad for at politiet beklager det, sier Vigander.

Han sier at de har klare retningslinjer for at legen som behandler en pasient er den som skal informere politiet ved dødsfall og som også skriver dødsattest.

Den første pressemeldingen

«En omkom i trafikkulykken på Steinsvikvegen i Bergen

I morges klokken 06:50 fikk politiet melding om en alvorlig trafikkulykke der en el-bil og en buss hadde frontkollidert. Ulykken skjedde på FV 5186, Steinsvikvegen, mellom avkjørslene til Storheia og Folldalsheia. Det var to menn i el-bilen, begge født i 2001. Den ene mannen er omkommet og pårørende er varslet.

Den andre mannen i el-bilen er alvorlig skadet men politiet har ikke ytterligere opplysninger om hans tilstand.

Den mannlige bussjåføren var alene i bussen fra Tide. Han er alvorlig skadet men politiet har ikke ytterligere opplysninger om hans tilstand.

Politiet ved Bergen sør politistasjon etterforsker ulykken med bistand fra kriminalteknikere fra Vest politidistrikt, samt Ulykkesgruppe og Havarikommisjonen for tyngre kjøretøy, begge fra Statens vegvesen. Veien vil bli stengt frem til de er ferdige med arbeidet på stedet.»

Kilde: E-post fra Vest politidistrikt mottatt tirsdag 16.06 2020 klokken 1027. Emne: En omkom i trafikkulykken på Steinsvikvegen i Bergen

Den andre pressemeldingen

«Feil om dødsbudskap i trafikkulykken på Steinsviksvegen i Bergen

I pressemelding fra Vest politidistrikt kl.10:27 tirsdag 16.06.20 ble det meddelt til redaksjonene at en person var omkommet i en alvorlig trafikkulykke der en el-bil og en buss hadde frontkollidert.

Det viste seg senere at våre opplysninger var feil. Ingen er omkommet i ulykken.

Politiet beklager på det sterkeste at vi kom med opplysninger om at en person var omkommet. Vi har vært i kontakt med de pårørende og beklaget direkte overfor dem. Vi beklager også at det ble sendt ut feil informasjon til presse om dødsbudskapet.

Det jobbes nå med å undersøke hvordan denne feilen kunne skje og vi kan per nå ikke si noe mer om årsaken, annet enn å konstatere at det skjedde en feil.

Dette var en svært alvorlig ulykke med store skader på el-bil og buss. Det var to menn i el-bilen, begge født i 2001. Den mannlige bussjåføren født i 1962 var alene i bussen fra Tide.

Vi kan av hensyn til taushetsplikten ikke si noe mer om tilstanden til de skadde. Alle tre er innlagt på Haukeland universitetssykehus.»

Kilde: E-post fra Vest politidistrikt 16.06. 2020 mottatt klokken 1445. Emne:«VIKTIG MELDING: Politiet retter»


Artikkeltags