Gå til sidens hovedinnhold

Politiet kastet dem ut, men timer senere var rumenerne tilbake i den falleferdige rønnen

Artikkelen er over 6 år gammel

Mellom matrester, rotter og avføring bor unge rumenere midt i Bergen sentrum.

I lang tid har rumenere brukt det forlatte huset på Kalfaret som tilholdssted. Det har de ikke lov til, og boforholdene er forferdelige. Huset skal etter planen pusses opp, men ingenting skjer. Huseieren skylder på en «uavklart situasjon» med Bergen kommune.

Søndag morgen rykket politiet igjen ut til rønnen i Kalfarveien 20. De etterforsket et innbrudd i nabolaget da det ble klart at 21 rumenere oppholdt seg ulovlig i huset.

– Det er falleferdige trapper, gulv som mangler, og farlig å oppholde seg der inne, sa politiets innsatsleder Frank Listøl.

Samtlige av personene fikk pålegg av politiet om å ikke oppholde seg i huset.

– Hvor skal jeg ellers bo?

Da BA dro tilbake til huset søndag ettermiddag, traff vi to unge rumenske menn i huset, Dorian (25) og en kamerat.

– Jeg vil ikke bo her, men hvor ellers skal jeg gjøre av meg? Jeg har snakket med politiet, og vi skal prøve å finne oss en annet sted å bo, men jeg vet ikke hvor, sier 25-åringen gråtkvalt.


Overalt ligger boss, matrester og tydelige spor av avføring. Foto: Emil Weatherhead Breistein.

Han vil ikke at BA skal ta bilde av ham og kameraten.

Like ved siden av rommet kravler flere store rotter. Lukten er nærmest uutholdelig. Overalt ligger boss, matrester og tydelige spor av avføring. Innimellom dette ligger det også klær og dyner, og det er tydelig at dette er tilholdssted for mer enn rotter.

– Har bodd der i tre uker

– Jeg prøver å holde det rent på rommet mitt og holde døren lukket, men lukten siver inn, sier han.

De unge mennene forteller at det er mange flere som bor i huset.

– Jeg kom kjørende til Bergen for tre uker siden. I starten hadde jeg en jobb som rengjører og leide en leilighet, men jeg mistet jobben. Nå samler jeg flasker, sier han og viser til fire poser med tomflasker som står like utenfor rommet.

25-åringen forteller at han har en gravid kjæreste i Romania.

– Hun er seks måneder på vei. Målet mitt er å samle hundre flasker hver dag slik at vi har råd til mat og helsetjenester når jeg kommer hjem igjen. Planen er å bli her i Bergen i tre måneder. Jeg tjener mer her i Bergen enn en vanlig jobb i Romania,  sier han.

– Ufattelig tragedie

– Det er en ufattelig tragedie. Jeg har bodd ved siden av huset i syv år og sett på hvor fælt menneskene som bor her har det. Det er uverdig. Jeg er sjokkert over at at hverken eieren eller kommunen gjør noe med forholdene,  sier styreleder i borettslaget Kalfarveien 22, Magdalena Grønlie.

Den falleferdige bygningen er eid av Bergen Fjellsiden AS. Selskapet kjøpte huset rundt årsskiftet 2012/2013.

Styreleder Karsten Aubert mener situasjonen er håpløs.

– Vi sperrer med sprinkler, spiker, gjerder og skruer regelmessig. Men de kommer seg inn likevel. Det er fortvilende, sier Aubert.

Han mener den eneste løsningen på problemet er å rive deler av bygget og bygge opp nytt. Det har han også planer om, men ifølge han har forsinkelser og feil i byggesaken ført til at tillatelsen ikke blir gitt

Huseieren: – Vi kan ikke gjøre noe

– Reguleringsplanen måtte endres på nytt. Vi ønsker at rivingen skal skje så fort som mulig, men vi kan ikke gå fortere frem enn vanlige prosesser tillater. Vi jobber nå med et nytt forslag der vi kanskje kan få bygge studentboliger her. Prosjektet henger sammen med huset Forskjønnelsen 4, som også forfaller, sier Aubert til BA.

Han har forståelse for at både naboer og andre synes situasjonen er håpløs.

Så lenge vi har en uavklart situasjon med planavdelingen ved Bergen kommune, har vi ikke mulighet til å gjøre noe, dessverre. Vi har jobbet med prosjektet i tre år og er svært utålmodige etter å komme i gang, sier Aubert.


Enorme mengder boss er samlet i atriet ved Kalfarveien 20. Foto: Emil Weatherhead Breistein.

Forventer at eieren stenger av huset

Søndag ettermiddag sier politiet til BA at de har orientert huseieren om forholdene.

– Vi forventer at han sikrer huset slik at ingen kommer seg inn. Det er farlig å oppholde seg her. Det er huseieres ansvar. Vi kan ikke gjøre noe mer i denne saken, sier operasjonsleder Frode Kolltveit.

Bymisjonen i Bergen frykter nå at flere kommer til å oppsøke det falleferdige huset i Kalfarveien.

– 1. april var siste natt for vårt akutte overnattingstilbud i Kong Oscarsgate 22. Nå er tilbudet stengt fordi regjeringen kuttet bevilgningen til dette prosjektet, sier daglig leder Sebastian Schwalbach.

Han sier flere av overnattingsgjestene har spurt ham om hvordan det er å overnatte i Kalfarveien 20. Huset er kjent for mange av rumenerne i byen.

Frykter at flere vil bo i Kalfarveien 20

– Jeg har sagt at de ikke må oppsøke det falleferdige huset. Problemet er at mange vet ikke hvor de skal gjøre av deg. De må ha en plass å sove.  Vi stenger for sommeren nå, og forsøker å åpne igjen i oktober.

Fungerende leder i Bymisjonen, Eiel Holten, sier til BA at nøden gjør folk mer sårbare. Det billigste overnattingstilbudet i Bergen koster et par hundre kroner. Det er mye penger, sier Holten.

25-årige Dorian har funnet seg pølser, tomater og skinke fra søppelspann i sentrum. Nå skal han og kameraten spise før de skal prøve å holde varmen i det falleferdige huset gjennom natten.