Til sammen 21.000 russ er samlet på de to landstreffene, og det er ventet mye fyll og spetakkel.

På Ålgård utenfor Stavanger er politiet til stede med store tropper, men foreløpig har de hatt få saker å håndtere i forhold til det store antallet russ.

– To personer er anmeldt for bruk av narkotika, noen er blitt utvist av arrangøren for ordensforstyrrelser og to personer er sendt til arresten for avrusning, sier operasjonsleder Svein Kjetil Larsen i Sør-Vest politidistrikt til NTB rundt klokken 0330 natt til lørdag.

Fin oppførsel

Han oppsummerer erfaringen fra første dag slik:

– Fra politiets side har dette vært en fin festivaldag. Det har vært god stemning, og russen har oppført seg fint.

13.000 russ deltar på arrangementet, som foregår utenfor fornøyelsesparken Kongeparken.

Heller ikke på landstreffet i Lillehammer, med 8.000 deltakere, har det vært bråk den første kvelden.

– Vi har ikke hatt noen oppdrag der i det hele tatt. Det har vært noen mindre krangler, men ingen anmeldelser eller innbringelser. Det har vært rolig, sier operasjonsleder Per Solberg i Innlandet politidistrikt.

– Noen få ødelegger

De siste ukene har det vært flere nyhetsoppslag om voldtekter, fyll og dop i forbindelse med russetiden.

– Vår erfaring er at det som er omtalt er noen få som ødelegger for flertallet. På landstreffet ser vi fantastisk mye flott ungdom som er her for å feire 13 års skolegang. De har fått et ufortjent dårlig rykte, vi synes russen bare blir bedre og bedre hvert år, sa presseansvarlig for landstreffet i Rogaland, Åsmund Lund, til NTB fredag.

I år som i fjor vil store deler av området være kameraovervåket. Det er også streng kontroll med at kun russ med billetter oppholder seg på landstreffet. I tillegg flytter lensmannen i Gjesdal kontoret sitt inn i Kongeparken for helgen, sammen med en seksjon av brannvesenet og personell fra Røde Kors.

I fjor ble en person siktet for voldtekt, men senere løslatt, etter russetreffet i Rogaland. Politiet undersøkte også meldinger om to andre sedelighetssaker, men disse sakene endte ikke med noen straffereaksjoner, ifølge TV 2.