– Siden vi var små har foreldrene våre tatt oss med på ferie til utradisjonelle ferieland. De har alltid vært veldig opptatt av å vise at ikke alle har det like godt. Vi var tidlig nødt til å reflektere over tema som fattigdom og det har nok tidlig vært med på å forme vårt engasjement, sier Linn Kristin.

Linn Kristin (23) satt som leder i Hordaland AUF fra februar 2012 til februar 2014. Nå er hun som politisk rådgiver for byråd for barnehage, skole og idrett. Lillebror Emil (17) har nylig blitt valgt som leder for Bergen AUF. Han er elev ved en av de videregående skolene i Bergen og vier kveldene til politikken.

Vurderte andre parti

Foreldrene er ikke aktive i organisasjonen selv, og søskenparet er begge klare på at det har blitt gjort selvstendige valg da de skulle velge partitilhørighet. Selv om storesøster var aktiv i AUF, ga Emil de andre partiene en like god sjanse da han skulle velge.

– Før jeg meldte meg inn som 12–13 åring leste jeg nøye om de forskjellige partiene. Jeg ga alle partiene en sjanse men noen av dem ble ganske fort utelukket, sier Emil.

Han tror også at det at foreldrene viste dem ulike sider av samfunnet, har gitt grobunn for engasjement.

– Mamma tok oss også med på diverse giveraksjoner for viktige saker, og det har nok vært med på å skape et samfunnsengasjement. Jeg tror det har vært med på å forme både meg og Linn sitt politiske syn, sier Emil.

Obama på Flaktveit

De forteller at en tidlig inspirasjonskilde var Barack Obama og hans presidentkampanje i USA.

– Noen år før jeg ble politisk aktiv selv hadde jeg fulgt med på Obama og hørte på når han talte. Jeg syntes det var utrolig inspirerende. Det var mest den sosiale ulikheten som gjorde at jeg valgte AUF. Hvordan kan folk i verdens rikeste land vokse opp med så store sosiale forskjeller? Spør Emil.

Linn Kristin forteller at faren hadde vært i USA, og med seg i bagasjen hadde han Obama T-skjorter, capser og buttons.

– Vi løp rundt og hadde vår egen kampanje på Flaktveit, forteller hun.

Linn Kristin meldte seg inn i AUF i 2009 som følger av Gaza krigen. Hun mente Arbeiderpartiet hadde de beste svarene. Siden har det internasjonale engasjementet preget hennes tid i AUF og Arbeiderpartiet. Emil derimot, har klima og miljøpolitikk som sin hjertesak.

Får til miljøpolitikk

Under årsmøtet i helgen fikk AUF gjennom freding av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette er noe vi har jobbet for i en evighet, og plutselig kom den generasjonen AUF-ere som fikk det til. Mange av oss eldre AUF-ere var utrolig glade, sier Linn Kristin.

Emil forteller at de også gikk inn for å skjerme Barentshavet for ytterligere utbygging, og at de fikk gjennom dette var en stor bragd.

– Dette er saker som har vært oppe på årsmøter, og for første gang gikk stemmene i vår favør. Dette er utrolig viktige tema innenfor norsk klimapolitikk, så jeg er glad for at Arbeiderpartiet valgte å gå med på det, forteller Emil.

Linn Kristin legger ikke skjul på at hun er stolt over hva lillebror har fått til.

– Det er ingenting som er bedre for alle som har vært i AUF, enn å se at de får gjennom saker på landsmøtet. Jeg er veldig stolt av Emil. Jeg synes det er fint at han velger å bruke så mye tid på noe jeg oppfatter som veldig viktig. I tillegg synes jeg det er inspirerende at han har så mye kunnskap om klimapolitikk, sier hun.

Bidrar til politikkutvikling

Ordføreren i Bergen er også veldig positiv til den nyvalgte lederen for Bergen AUF.

– Jeg kjenner Emil som en veldig dyktig politiker. Jeg gleder meg til å samarbeide med ham, sier ordfører Marte Mjøs Persen.

Persen sier at arbeidet som ungdomspolitikerne i AUF gjør, er kjempe viktig for arbeiderpartiet.

– De er veldig aktive i partiet. De stiller kritiske og konstruktive spørsmål til politikken vi fører, i tillegg til at de i stor grad bidrar til politikkutvikling, sier hun.