Nervøse amerikanere på valgvake: – Frykt og kvalme

Karl Mikalsen og Ingrid Thompson følger nervøst med på stemmetellingen i hjemlandet. De er forsikige optimister når de her ser hvor uvanlig nærme demokratene er i Texas.

Karl Mikalsen og Ingrid Thompson følger nervøst med på stemmetellingen i hjemlandet. De er forsikige optimister når de her ser hvor uvanlig nærme demokratene er i Texas. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Spente bergensere innstilte seg på våkenatt, men BA måtte lete lenge for å finne en Trump-tilhenger under nattens neglebitende presidentvalg.

DEL

Kafe Magnus har stengt alkoholkranene, men det syder av liv på den lille puben på Gulating plass. Dørene holdes åpen natten gjennom for dem som ønsker å følge det nervepirrende amerikanske presidentvalget. (Se liveoppdatering i bunnen av saken)

Mest entusiastisk er Ingrid fra Chicago og Karl fra New York. Jubelen står i taket når Pennsylvania går til Hillary Clinton, mens redselen leses i øynene når Florida heller mot Donald Trump. De har bodd i Norge i over 30 år, men følger hjemlandet tett.

– Det har vært en blanding av frykt og kvalme å følge denne valgkampen, men vi har gjort vår plikt og stemt. Det ble Hillary, hun er klart mest skikket av de to. Trump har ingen erfaring, mens ingen kandidat noensinne har hatt så mye erfaring som Clinton, sier de til BA.

Begge er de bekymret for polariseringen i amerikansk politikk og etterlyser moderate republikanere.

– Siden Bush Jr. ble valgt har vi mistet grunnlaget for diskusjon på tvers av partiene. Vi sier som bergenserne: Kor e alle helter hen? smiler Ingrid.

Større gulrot

– Hvorfor har Trump så massiv støtte i USA?

– Hans gulrot er større enn hennes, men hans er laget av papp, mener Karl.

– Folk er lut lei av politikere, og han utfordrer det etablerte, tilføyer Ingrid.

Læreren på Bergen maritime videregående skole mener at det er på høy tid at en kvinne innehar verdens mektigste stilling – kanskje for første gang i historien.

– Elevene mine har vært svært interessert i valget, men jeg har måttet forklare elevene mine hvor mye mer patriarkalsk USA er. Her i Norge er det helt naturlig med en leder som Erna Solberg, men i USA møter man stor motstand som kvinne, sier Ingrid.

Sosialantropologspirene Matias Clausen (19, f.v.) og David Edvardsen utenfor Kvarteret.

Sosialantropologspirene Matias Clausen (19, f.v.) og David Edvardsen utenfor Kvarteret. Foto:

Spiselig Hillary

Hun og Karl er fast bestemt på å holde ut til de føler seg trygge på at valgresultatet er klart. Noen steinkast vestover i sentrum er også en bøling studenter klare til å «døgne» for å følge thrilleren.

– Vi holder det gående til alt er klart. Clinton blir nok president, men vi tror senatet blir republikansk, sier Matias og David i 0230-tiden.

Sosialantropologistudentene diskuterer valget over en røyk utenfor Det akademiske kvarter. Begge håper på Clinton, men de tror det blir svært tett.

– Hillary ble mer spiselig etter at Bernie Sanders dro henne mot venstre. Vi tror likevel at det går fint med Trump som president. Han vil nok tvinges til å bli mer moderat, spesielt utenriks.

Tarjei Røssvoll (21, f.v.), Olve Wold (24), Anna Kvalø (23), Kristoffer Samdal (22) og Sebastian Skaug (26) har planer om å holde ut til morgenkvisten.

Tarjei Røssvoll (21, f.v.), Olve Wold (24), Anna Kvalø (23), Kristoffer Samdal (22) og Sebastian Skaug (26) har planer om å holde ut til morgenkvisten. Foto:

– Dårlig person

Innenfor sitter en gjeng juss- og økonomistudenter. De er sterkt kritisk til Donald Trump.

– Han gir faen i politikk, men er flink til å snakke til kjernevelgerne. Han virker som en gjennomgående dårlig person, mener Tarjei, Olve, Anna, Kristoffer og Sebastian.

De synes at det ville ha vært fantastisk med en dame som amerikansk president.

– Da har vi damer som styrer i både Norge, Tyskland, Storbritannia og USA, poengterer gjengen entusiastisk.

Som de fleste BA snakker med har de planer om å bli til valget er klart.

– De burde ha fått utvidet skjenkefrist, men vi kan leve lenge på pannekaker, ler den muntre gjengen.

Quiz-vaktene Kjersti Lie (24, f.v.) og Ane Kine Nyhagen (25) følger spent med på laptop-ene.

Quiz-vaktene Kjersti Lie (24, f.v.) og Ane Kine Nyhagen (25) følger spent med på laptop-ene. Foto:

Håpet på Sanders

Mantraet som gjentas blant byens politikkinteresserte studenter er at Clinton er den minste av to onder. Det er ingen tvil om at Bernie Sanders var denne forsamlingens favoritt, før han ble beseiret i demokratenes primærvalg.

– Vi heier ikke på noen, men hvis vi må velge blir det Hillary, sier quiz-vaktene Kjersti og Ane Kine samstemt.

Inne på valg-quizzen på Kvarteret er det også kun Hillary-fans å se – helt til en rød skyggelue med det velkjente slagordet «Make America great again» dukker opp innerst i et hjørne.

– Hvorfor har du valgt et slikt hodeplagg?

– Jeg fikk den av kompisen min, Mads. Jeg liker egentlig best Clinton, men det er jo gøy å kle seg opp litt, smiler Silje.

Silje Angeltveit (22) fikk Donald Trump-capsen fra klassekameraten på politisk økonomi, Mads Søftestad. I retur fikk hun den ensomme Trump-svalen til å motvillig stille opp på bilde for BA.

Silje Angeltveit (22) fikk Donald Trump-capsen fra klassekameraten på politisk økonomi, Mads Søftestad. I retur fikk hun den ensomme Trump-svalen til å motvillig stille opp på bilde for BA. Foto:

Hater Trump minst

Hun forteller at hun går med capsen mest for ironi, men synes at det er kult at kameraten står for sine meninger. Mads selv er skeptisk til å bli intervjuet, men til slutt stiller Kvarterets eneste Trump-tilhenger opp.

– Jeg hater egentlig Trump, men jeg hater Clinton mer. Hun stoler jeg bare ikke på. Hun har tvilsomme forbindelser hennes til banker, det har blitt avslørt snusk i Clinton Foundation og hun lyver under ed, poengterer Mads.

Han studerer på SV-fakultetet, og innrømmer at han ikke er blitt populær av standpunktet sitt.

– Det er jo ingen som stemmer til høyre for Arbeiderpartiet på «Leninhøyden».

T-skjorten til Simen Mørthe (21) sier alt. – Han er altfor breial. Jeg er ingen stor fan av Hillary heller, men hvis verden skal gå til helvete er det bedre at det skjer på halv stang, enn for full musikk, smiler musikkstudenten.

T-skjorten til Simen Mørthe (21) sier alt. – Han er altfor breial. Jeg er ingen stor fan av Hillary heller, men hvis verden skal gå til helvete er det bedre at det skjer på halv stang, enn for full musikk, smiler musikkstudenten. Foto:

Artikkeltags