Gå til sidens hovedinnhold

Bergenser Arild Hermstad blir MDGs nye talsperson

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg gleder meg voldsomt til å ta fatt på denne oppgaven. Dette har jeg drømt om lenge, sier Arild Hermstad.

Med solid flertall ble Hermstad i ettermiddag valgt til ny nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne under partiets landsmøte på Fornebu.

Den 51 år gamle bergenseren som tidligere ledet Fremtiden i våre hender, fikk 139 stemmer i den skriftlige voteringen, mot 67 til motkandidat Farid Shariati fra Vadsø.

– Hvorfor ville du ta på deg dette vervet?

– MDG har fantastiske muligheter til å prege norsk politikk, og det må vi gjøre. Det er vi som er det eneste partiet som har de rette ambisjonene for miljøsaken. Jeg har også blitt kjent med en organisasjon full av flinke folk som brenner for å bygge partiet. Det er inspirerende, sier Arild Hermstad til BA på telefon fra Fornebu.

Vil drive valgkamp hele året

En enstemmig valgkomité innstilte Hermstad som leder. Tidligere i uken klargjorde også Grønn Ungdoms leder Hulda Holtvedt og partiets stortingsrepresentant Per Espen Stoknes at han var deres foretrukne kandidat.

Fredag slo Une Aina Bastholm fast det samme overfor Dagsavisen. Valgkomiteens leder Kim Zimmer trakk særlig frem Hermstads erfaring som organisasjonsbygger, leder og motivator.

Selv lovet Hermstad å drive valgkamp hele året og sørge for flere grønne folkevalgte ved lokalvalget neste år.

– Hvordan skal dere klare dette?

– Vi skal i første rekke tenne gløden hos de folkevalgte som vi allerede har. Deretter må vi jobbe for å få på plass flere frivillige, og bli flinkere til å vise frem politikken vår. Hele året, sier Hermstad.

– Hvilke utfordringer tror du at du kommer til å støte på?

– Jeg håper at jeg kommer til å støte på utfordringer. Dette er ikke et verv man tar på seg dersom man ønsker å holde seg innenfor komfortsonen. Politikere må tørre å ta noen tøffe valg, og stå for dem. Det er klart at vi vil møte mye motstand når vi har de ambisjonen som vi har for de grønne sakene, svarer den nyvalgte talspersonen.

Mistet to plasser i Bergen bystyre

I mars stormet det rundt partiet i Bergen. To representanter og to vararepresentanter i Bergen bystyre meldte overgang fra Miljøpartiet De Grønne til SV.

Dermed mistet de to plasser. Representantene Randi Amundsen og Diane Berbain, og vararepresentantene er Fredrik Sundt Breien og Janet Wiberg, forklarte overgangen blant annet med at de hadde opplevd en ukultur i partiet.

– Har du gjort deg opp noen tanker om dette?

– Veldig lite. Disse har jo sluttet i partiet, og ingen som jeg har snakket med her på landsmøtet kjenner seg igjen i de beskrivelsene som ble gitt av dem. Her er det veldig god stemning. Jeg har snakket med mange av våre folkevalgte, og alle er svært motiverte, sier Arild Hermstad til BA.

 

«Vi skal over sperregrensen»

32 år gamle Une Aina Bastholm ble gjenvalgt ved akklamasjon – uten motkandidat – og fortsetter dermed som partiets kvinnelige talsperson.

– Vi skal over sperregrensen og bli et bredt, grønt folkeparti, sa Bastholm i valgtalen sin.

Hun er innvalgt på Stortinget fra Oslo, men er i foreldrepermisjon, og Per Espen Stoknes møter i hennes sted. Bastholm som første gang ble valgt til talsperson i 2016, vil gjenoppta vervet sitt over sommeren.

I motsetning til de øvrige partiene på Stortinget har ikke MDG en partileder, men to nasjonale talspersoner – en mannlig og en kvinnelig.

Slik er bildet iallfall inntil videre. For partiets første stortingsrepresentant Rasmus Hansson som lørdag har gått av som mannlig talsperson, er blant dem som mener dagens toledermodell bør vrakes.

– Alle partier rundt oss har vist at du ikke er immun mot ballade med en annen modell enn vår. Og vi har både dårlige og strålende erfaringer med vår modell. Men alt i alt er risikoen for partiet mindre med en tradisjonell ledermodell. For hvis det skjærer seg i toppen, så har du én leder som har mandat til å fatte beslutninger og ta partiet videre, sa han til NTB fredag.

Spørsmålet om ledermodell skal ut på uravstemning i partiet og blir først avgjort til høsten.