Det var tidligere Høyre-leder Jan P. Syse som tok initiativet til kurset som tar sikte på å utvikle unge Høyre-spirer til å bli ledere og bedre politikere. Kurset har blitt holdt hvert år siden 1960.

Erna Solberg har deltatt. Det samme har byrådsleder Monica Mæland og byråd Harald Victor Hove. Felles for dem alle er at de ikke har klart å vinne. Det gjorde derimot leder i Unge Høyre i Hordaland, Erik Skutle (22), denne uken. Etter det BA.no får opplyst, skal det være første gang en bergenser stikker av med seieren.

BA.no snakket med en sliten og glad 22-åring på telefon fra Oslo lørdag formiddag.

– Hele opplegget har vært svært tøft og utfordrende. Jeg er en sånn person som liker å sove lenge, men denne uken har det blitt om lag tre timer søvn i døgnet, sier Skutle.

Opplegget bestod i å simulere rollen som statssekretær eller politisk rådgiver i en valgkamp.

– Det ble mye arbeidspress, mye mer enn jeg er vant til som hobbypolitiker. Vi har laget en medieplan for Unge Høyre for et år fremover, skrevet mange kronikker, prøvd oss foran kamera og blitt grillet. Veldig lærerikt, sier Skutle, som daglig sitter i bystyret i komite for oppvekst.

GRATULASJONER FRA ERNA SOLBERG

Etter en søkeprosess med cirka 70 personer, var det til slutt elleve personer som kom inn på skolen, som har vart siden mandag.

– Jeg er veldig stolt over å ha vunnet, spesielt siden det er så mange flinke folk med, sier Skutle.

Gratulasjonene har haglet etter at seieren ble kjent. På Twitter skriver høyreleder Erna Solberg følgende.

«Gratulerer til Erik Skutle som bestemann på UHs elitekurs. Skarp konkurranse, lover godt for både Hordaland Høyre og Unge Høyre fremover.»

– Det er mange profilerte politiker som har prøvd seg før deg uten å vinne?

– Det er kanskje litt tilfeldigheter som spiller inn, men jeg må innrømme at jeg gleder meg spesielt til å drikke øl med Harald Victor Hove. Det blir hyggelig, gliser 22-åringen.

VIL PÅ STORTINGET

Skutle legger ikke skjul på at han har ambisjoner innenfor politikken.

– Jeg er ambisiøs på egne vegne. Jeg synes det er gøy å drive med politikk og tror veldig på hva det borgerlige samfunnet har å tilby og de verdiene det står for, sier han.

– Hvor langt kan du nå?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men jeg har lyst å bruke tiden fremover på politikk. Jeg kunne tenke meg å prøve meg som trainee på Stortinget, og jeg vurderer å stille som ungdomskandidat til stortingsvalget i 2017, men det er mange gode kandidater til denne posten, også personer som er yngre enn meg, påpeker han.

– Men du er foran hva Mæland, Solberg og Hove var på dette stadiet i karrieren. Det fordrer vel at du har ambisjoner om å gjøre det minst like bra som dem?

– Det var dine ord. Ingen kommentar, sier Skutle og viser at har tilegnet seg litt kunnskap den siste uken.