Byrådet er positive til forsøk med gigantskoler for både ungdomstrinn og elever fra videregående, såkalte 8-13-skoler.

  • Nyheter

I et forslag til en høringsuttalelse i forbindelse med fylkeskommunens skolebruksplan, ser byrådet på denne typen kombiskoler som en skoleløsning en kan vurdere for fremtiden, der det er praktisk og fysisk mulig. Det melder Bergen kommune på sine nettsider.

FORESLÅR FIRE STORSKOLER

Skolebyråd Harald Victor Hove er pådriver for 8-13-skoler sammen med fylkesordfører Tom-Christer Nielsen. Allerede i mars krev BA at de ønsker seg gigantskoler.

Byrådet trekker frem at en kombinert 8-13-skole på Seimsmyrane vil være godt egnet som et pilotprosjekt for denne type skoledrift. Dette var også en av skolene Hove og Nielsen foreslo i mars. Hove og Nielsen mener tre andre skoler også er aktuelle.

– I første omgang handler dette om å slå sammen skoler som ligger kloss inntil hverandre, slik at elevene kan gå mellom bygningene. Som for eksempel ved Rå skole og Nordahl Grieg videregående skole i Fana, sa Hove, da BA omtalte saken i mars.

De ser også for seg at Ortun skole og Fyllingsdalen videregående skole kan slås sammen.

Det samme gjelder Askøy videregående skole og Kleppestø ungdomsskole.

KAN MINSKE FRAFALL

– Målet er å fjerne terskelen mellom ungdomsskolen og videregående. Den er stor for mange av de svakeste elevene. Ved en mer praktisk ungdomsskolen og ved å gi elevene smakebiter av pensum på videregående, hindrer vi at overgangen blir stor, sier Nilsen.

Hove tror at kombiskolene kan minske frafallet i den videregående skolen.

– Prosjektet «Ny Giv» er regjeringens satsing mot frafall. 8-13-skoler tar vi prosjektet et hakk videre. Det er på ungdomsskolen elevene får problemer og blir skolelei. Med en 8-13-skole kan vi gjøre ungdomsskolen mer praktisk og utnytte kompetansen.