– Jeg synes det er utrolig trist at Harald gir seg. Han har vært en eksepsjonelt god leder for byen, og skal heldigvis fortsette i ett år til, svarer Roger Valhammer, leder i Ap i Bergen når BA ringer om byrådslederens avgang.

Som mange andre fikk Valhammer vite om Schjelderups beslutning kun kort tid før byrådslederen kunngjorde at han trekker seg etter valget i 2019.

– Det har vært en måte å lede på fra hans side som har vært veldig inkluderende og samlende, sier Valhammer, og gir Schjelderup en viktig del av æren for å ha samlet både partiet og byrådssamarbeidet med Venstre og KrF.

– Han har vært en person som bryr seg om dem rundt seg, det tror jeg alle kan si seg enige i. Samtidig er han jo en handlekraftig leder som skjærer gjennom når han må.

– Hvordan ser du for deg tiden etter Schjelderup?

– Det er en problemstilling jeg ikke har fått tenkt så mye over ennå. Resten av laget tror jeg blir med videre, og vi har mange gode kandidater til å toppe listen.

– Er du aktuell som ny byrådslederkandidat?

– Det har jeg i hvert fall ikke tenkt på ennå. Jeg vil som alle andre stille meg til disposisjon for partiet.

– Så du takker ja dersom du blir spurt?

– Som vi alltid gjør i partiet, stiller en seg til disposisjon.

– God kjemi

Reaksjonen i resten av partiet har Valhammer inntrykk av at er ganske lik.

– Alle synes det er veldig trist. Det er liksom første reaksjon. Harald er en suveren byrådsleder. Samtidig har vi mange gode folk, og vi skal finne nye folk på toppen av den listen. Det er den gjengse oppfatningen.

– Kan dette få konsekvenser for byrådssamarbeidet?

– Jeg tror absolutt ikke at dette får konsekvenser for byrådssamarbeidet. Vårt samarbeid med KrF og Venstre er uavhengig av personer, og vi er mange som har god kjemi med hverandre.

Hatlevik: Ingen arvtaker klar

– Jeg fikk vite det i går. Da ringte han til meg. Det kom like overraskende på meg som på alle andre, men jeg skjønner at dette var noe han hadde planlagt lenge, sier Hallgeir Hatlevik, leder for nominasjonskomiteene onsdag.

Inntil videre kan han ikke si fint lite om hvem som kan være aktuelle som Schjelderups arvtaker.

– Det som skjer nå er at partilagene, 17 i alt, skal gi sin første innstilling til hvem de vil ha på bystyrelisten. Så vi må forholde oss til de forslagene som partilagene kommer med. Arbeiderpartiet har jo mange gode kandidater, legger han til.

Ulstein: Jeg er lei meg

– Jeg er overrasket og lei meg, men etter at jeg har snakket med ham, skjønner jeg at dette er grundig veloverveid, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

Ulstein sier han ikke hadde fått noen signaler på forhånd før byrådsleder Harald Schjelderup ba om en prat med ham og byråd for sosial, bolig og inkludering, Erlend Horn onsdag formiddag.

– Harald er en fantastisk dyktig politisk leder og lagbygger. Han har teft og tilstedeværelse og ser dem rundt seg enten det er gode eller dårlige dager, sier Ulstein.

Han gir sjefen sin ros for å ha klart å bringe de tre byrådspartiene og gruppene deres sammen på en god måte.

– Harald Schjelderup har bygget et lag av oss, og vi har fått til mye. Han inngir trygghet. Han har ikke bare vært leder for Ap, men for alle de tre partiene, sier Ulstein.

Han er glad for at Schjelderup står løpet ut det siste året.

– Vi har fortsatt masse ugjort og jeg gleder meg til å ta fatt på de siste 13 månedene med Harald, sier Ulstein.

 

Onarheim: Overrasket

– Selv om han har vært med lenge i politikken, hadde jeg aldri trodd at Harald Schjelderup skulle gi seg etter bare en periode som byrådsleder, sier gruppeleder for Høyre, Hilde Onarheim.

Hun sier de har vært skeptiske til byrådet.

– Vi har ment at de har sittet for stille i båten. Men når det er sagt, vil jeg legge til at Schjelderup antakelig har gjort en veldig bra jobb som leder. Tilbakemeldingene jeg får er at han er samlende og delegerende. Jeg oppfatter ham som en blid og positiv mann. Hans lange fartstid fra både opposisjon og posisjon har sikkert også gjort ham bedre til å samarbeide utover egen fløy. Jeg tror Harald vil være et tap for Ap.

– Hvem tror du tar over?

– Nei, det vet jeg ikke. Men Roger Valhammer, lederen i Ap i Bergen, er jo en mann det er naturlig på tenke på.

Miljeteig: Han er en likandes kar

– Jeg hadde sett for meg han skulle bli sittende en periode til, sier SVs gruppeleder Oddny Miljeteig til BA.

Hun sier at Schjelderup er veldig høyt verdsatt av byrådspartiene.

– Han er rett og slett en skikkelig kar. Med Harald har også vi andre visst hva vi kan forvente. Her er ingen politiske krumspring. Han har også fått til å gjøre byrådet mer åpent. Likevel har han vært trofast mot byrådsprosjektet med sentrum og venstre. Og han er en lojal leder. Kort sagt en likandes kar, sier Miljeteig.

 

Birkeland: Dette er trist

– Jeg er overrasket, og jeg synes dette er trist, sier Trygve Birkeland, gruppeleder for KrF i bystyret.

– Harald har vært en veldig god leder for alle de tre partiene i byrådet. Han ser både enkeltmennesker og partiene om det så er når det går godt eller dårlig.

– Dette er en veldig spesiell dag, og jeg innrømmer så gjerne at jeg er litt lei meg, sier Trygve Birkeland.