Gå til sidens hovedinnhold

De Grønne vil ha fri på Samenes nasjonaldag

Artikkelen er over 8 år gammel

Miljøpartiet De Grønne vil gjøre samenes nasjonaldag den 6. februar til offentlig fridag, på linje med 17. mai.

Bakgrunnen for utspillet er at kong Harald i en tale til sametinget i 2009 sa at staten Norge er etablert på territoriet til to folk.

– Dette er riktig, og vi mener at det er naturlig å markere dette gjennom å likestille 17. mai og samenes nasjonaldag, gjennom å gi fri på begge dagene, sier partiets fylkestingsrepresentant og toppkandidat til stortingsvalget i Hordaland, Tom S. Tomren.

Han mener også at miljøet tjener på at befolkningen får mer fri, istedenfor mer lønn.

– Vi må bremse forbrukskarusellen og gi rom for at folk kan tilbringe tid sammen. En ny fridag på samenes høytidsdag vil derfor være god miljøpolitikk. Den samiske kulturen har vært basert på nærhet til naturen, og jeg er sikker på at en dag med fokus på samisk kultur vil bidra til å øke bevisstheten om samspillet mellom natur og kultur, sier han.

Miljøpartiet De Grønne fremmer forslaget i et brev til Fornyings- og administrasjonsdepartementet og til sametinget. Ettersom den samiske befolkningen er spredt over fire land, vil partiet også henvende seg til sine søsterpartier og be om at det samme forslaget blir fremmet der.