Kringkastingsorkesteret spilte sammen med svartmetallbandet Dimmu Borgir i Oslo spektrum i slutten av mai. Ifølge Byavisen deltok også KORK på platen til bandet, et av Norges mest internasjonalt kjente svartmetallband.

Krf-politiker Rebekka Rossland går hardt ut mot samarbeidet i Byavisen.

Hun peker på tekster fra en låt som kom ut på et album i 2005, der det blant annet heter: «Hogg hodet av hver kristen og voldta deres kvinner og barn. Hvert kristenkors du finner skal du vende om. Hver en bygning som bærer guds navn skal brenne. Hver en kristenmannsgrav skal vi skjende.»

– Vi betaler lisens til NRK og til Kringkastingsorkestret og da bør de ha en viss standard. På deres egen hjemmeside skryter de av å være «ditt og mitt orkester». Men jeg ønsker ikke at «mitt» orkester skal promotere satanrock og drap og voldtekt av kristne, sier Rossland til avisen.

EKSTREME TEKSTER

Orkesterleder Rolf Lennart Stensø hevder at KORK fikk forsikringer av bandet om at de ikke sto inne for teksten fra 2005 nå lenger.

– Det er hån mot kristne når Kringkastingsorkestret nå samarbeider med Dimmu Borgir. Kringskastingsorkesteret bør si opp samarbeidet med en gang. Det nytter ikke skylde på at tekstene til Dimmu Borgir er gamle, når de senest i 2005 gav ut de samme låtene på nytt. Bandet virker fullt komfortable med å promotere disse ekstreme tekstene, sier fjerdekandidaten til Krf.

Stensø avfeier utspillet fra den kristne politikeren.

– Vi i KORK har et ansvar for å favne bredt og nå ut til alle interessegrupper, også de som liker svartmetall. For oss har det ikke vært nevneverdig annerledes enn å spille med Bjørn Eidsvåg eller Vamp. De er fantastisk gode musikere som det har vært storartet å spille med, sier han til Byavisen.

FRU JOHNSEN

– Hennes utspill er i samme gate som da kristenfolket ville forby Inger Lise Rypdals «Fru Johnsen».

Gruppeleder i Rødt i Bergen, Mathias Hunskår Furevik, rister på hodet av Rosslands utspill.

– KrF har helt tydelig en mangelfullt utviklet kunstforståelse. Det er ikke nytt at svartmetall-sjangeren bygger på satanist-estetikk. Det betyr jo ikke at sjangeren som sådan dyrker satan.

Frp er også enige med Rødt.

– Jeg tror ikke at det finnes mange som vil detaljstyre NRKs aktiviteter. Liker en ikke det en ser, kan en skifte kanal. Kulturaktører, enten de er fra Dimmu Borgir eller Kringkastingsorkesteret, kan ikke tenke på at de ikke skal støte noen. Det er ingen menneskerett å ikke bli krenket, sier Morten Myksvoll, bystyrekandidat i Bergen Frp.