Nå lover hun mer fokus på folk og mindre på formue. Dermed kommer hun kritikerne i forkjøpet.

Kritikere i Høyre har hevdet at årsaken til partiets tilbakegang er at partiledelsen har vært mer opptatt av kalkulatorer enn det som er viktig for folk flest.

Det er ventet at denne kritikken kommer til å prege Høyres landsmøte i Oslo i helgen.

I sin tale til partifellene fredag kom partileder Erna Solberg kritikerne i forkjøpet. Hun tok selvkritikk på at partiledelsen ikke har greid å formidle Høyres politikk til folk flest.

MINDRE MILLIARD-PRAT

- Vår feil - min feil - var ikke først og fremst det vi gjorde, men det vi ikke gjorde. Vi klarte ikke å være tydelige nok på hvilken politisk kurs vi ville føre framover, sa Solberg.

- Vi skal ta vare på det beste i Høyre, men vi må også tørre å fornye oss, sa Erna Solbergn

- Vi skal snakke mindre om milliarder, og mer om mennesker. Mindre om penger og mer om personer. Mindre om formue og mer om folk - fordi det er mennesker som er Norges viktigste formue, sa hun - og ble belønnet med langvarig applaus.

OPTIMISTISK

Solberg slo fast at hun ville arbeide hardt for å fjerne stempelet av Høyre-politikere som personer som er mest opptatt av regnestykker.

- Der andre har fått framstille oss som et pessimistisk kalkulatorparti, skal vi presentere oss som det vi er: Et optimistisk verdiparti.

Solberg pekte på skole, næringsliv og helse- og omsorg som saker Høyre skal profilere seg på.

Hun hevdet at Høyre urettmessig har blitt beskyldt for å ville privatisere det som kan privatiseres.

- Kanskje vi har snakket så mye om hva vi vil forandre, at mange har trodd at vi ikke ville bevare noe. La det ikke være tvil: Høyre er for et skattefinansiert helsevesen der alle får rett behandling til rett tid, sa hun.

SVEKKER NORGE

Høyre-lederen sa ikke et eneste ord om et framtidig borgerlig samarbeid. Hun nevnte ikke Frp med et eneste ord i talen til landsmøtet.

Solberg raljerte derimot over regjeringspartienes sprikende syn på norsk utenrikspoliyikk.

- Rotet, uenigheten og venstredreiningen av utenrikspolitikken svekker vår evne til å bidra, vår stemme i verden og dermed også våre interesser, sa Høyre-lederen.