Feiret olje-nei med sjampanje

Mari Barbakken og John Magnus Dahl fra Natur og Ungdoms studentlag skålte ivrig i sjampange og viftet med ballonger.

Mari Barbakken og John Magnus Dahl fra Natur og Ungdoms studentlag skålte ivrig i sjampange og viftet med ballonger.

Artikkelen er over 7 år gammel

Jubel på Torgallmenningen.

DEL

Miljøaktivister fra Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Hordaland Grønn Ungdom og Bergen Natur og Ungdom arrangerte en spontan fest på Torgallmenningen fredag ettermiddag.

  • Politikk

– HELT FANTASTISK

Det sier to av de fremmøtte, Mari Barbakken og John Magnus Dahl fra Natur og Ungdoms studentlag, til BA.no. De skålte ivrig i sjampanje og viftet med ballonger.

– Dette er et tydelig signal om at de setter miljø og kunnskap fremfor den rike og mektige oljebransjen, mener Dahl.

Aksjonistene er tydelig fornøyde med regjeringens avgjørelse om at det ikke blir konsekvensutredning i Lofoten i denne perioden.

– Vi måtte sette grensen ett sted, og det var i Lofoten, sier Jenny Sandmo Ellefsen i Natur og Ungdom om engasjementet.

De er likevel ikke helt trygge på at kampen er over. Til tross for at aksjonistene feirer, kan en nye regjeringen starte arbeidet med å åpne områdene allerede i 2013.

– Det er en seier, selv om det bare blir en midlertidig seier. Nå vil vi gjøre det vi kan for at det ikke blir en regjering bestående av Erna og Siv, sier Ellefsen.

«SE TORSKEN, SE TORSKEN»

Også Stian Grundstad i Folkeasjonen var med på sang og jubel. Han forteller at de har stått på i lengre tid for å overbevise om at konsekvensutredning og oljeboring ikke er veien å gå.

– Vi feirer med sjampanje og kake. Vi har jobbet lenge for dette og sørget for at flest mulig får informasjon om konsekvensene av oljeboring. Vi er stolte over det vi har gjort, sier Grundstad.

Lasse Brunborg, leder i Hordaland Grønn Ungdom, retter en gratulasjon til alle de frivillige som har jobbet mot boringen.

– Nå kan vi ta en velfortjent pause og ta opp igjen engasjementet når det trengs, sier han.

TAKKER FOR SAMARBEIDET

Fredag ble det kjent at Sv og Sp fikk gjennomslag i regjeringen for at det ikke blir konsekvensutredning om oljeboring i områdene Lofoten, Senja og Vesterålen. Avgjørelsen har blitt kalt en av de vanskeligste sakene internt i den rødgrønne regjeringen.

Også Oddny Irene Miljeteig (SV) tok turen til Torgallmenningen for å delta på feiringen.

– Jeg måtte bort å gratulere og takke for samarbeidet. Dette hadde ikke Sv i regjering klart uten miljøaktivistene. Det er en historisk dag, og det er flott at de reagerer så spontant, sier Miljeteig til BA.no.

Artikkeltags