Gå til sidens hovedinnhold

Fra RV til toppen av Ap på en-to-tre

Artikkelen er over 10 år gammel

Marte Mjøs Persen blir søndag valgt inn i sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Marte Mjøs Persen blir søndag valgt inn i sentralstyret i Arbeiderpartiet, bekrefter flere sentrale kilder i partiet overfor BA.

Mjøs Persens navn vil være den store overraskelsen når valgkomiteen ledet av Martin Kolberg legger frem sitt forslag på landsmøtets siste dag. Avstemmingen pleier å være en formalitet.

Slik blir det snakk om tidenes kometkarriere for den tidligere nestlederen i og bystyrerepresentanten for Rød Valgallianse (RV). 35-åringen var en av mange som etter hvert meldte seg ut av RV da partiet slo seg sammen med AKP og dannet partiet Rødt i 2007.

LOKALLAGSLEDER

Etter at Mjøs Persen meldte seg inn i Arbeiderpartiet ble hun i vinter valgt til å være partiets ordførerkandidat i Bergen. Hun tok også over ledervervet i lokallaget etter Rune Bakervik.

Mjøs Persen ville ikke kommentere opplysningene da BA tok dem opp med henne i går.

Det er etter det BA får opplyst flere årsaker til at hun velges inn. Mjøs Persen vil erstatte Tove Brandvik. Brandvik var tidligere ordfører i Lindås, og sitter i dag i arbeids- og sosialkomiteen. Slik erstattes en kvinne med den annen. Dessuten skal Hordaland ha to representanter. Fra før sitter statssekretær Lubna Jaffery fra Fjell i sentralstyret.

Et annet moment er at Ap, spesielt i lys av at Joans Gahr Støre skal inn, har fått mye kritikk for å ha et ekstremt sentralisert sentralstyre. Ved å erstatte en stortingsrepresentant med en lokal folkevalgt vil makten i prinsippet spres.

BERGENS TUR

Brandvik representerer Nordhordland. Nå regnes det også som Bergen sin tur å få en representant i partiets mektigste organ.

Mjøs Persens karriere i Ap har langt fra gått upåaktet hen. Da hun ble valgt som ordførerkandidat i vinter var det også sure bemerkninger internt i lokallaget om tempoet hun har hatt opp mot toppen i partiet.

Sentralstyret er Aps mektigste organ, det styrer partiet mellom landsmøtene. Ingen av de mange i Ap BA snakket med i går ville kommentere saken før søndag.

Partisekretær Raymond Johansen beskrev overfor BA Marte Mjøs Persen slik, på generelt grunnlag:

– Jeg kjenner henne nå, hun er uredd, har en litt annen bakgrunn enn de fleste, tar debatter og er en god formidler av forskjellene mellom oss og høyresiden og av vår politikk.