Frp forlater Byrådet

Byråd Liv Røssland (Frp).

Byråd Liv Røssland (Frp). Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Som BA skrev allerede natt til i dag, trekker Frp seg fra Byrådet.

DEL

Årsaken er uenigheter om bompengesøknad i forbindelse med videreføring av Bergensprogrammet.

VANSKELIG SAK: – Det er slik at dette har vært en veldig, veldig vanskelig sak for oss. Det vet alle her, begynte byrådsleder Monica Mæland på pressekonferansen i dag.

– Vi har vurdert saken over lengre tid. Blant annet har vi vurdert dissens samt folkeavstemning. Men tiden var alt for knapp til at man kunne skyve på saken, sa hun.

Høyre og KrF fortsetter på den plattformen som partiene har hatt hittil.

– Bergensprogrammet er et stort og viktig program for Bergen. Det er viktig at vi får fullført de programmene vi har startet. Politisk skulle vi ønske at staten tok ansvar for bygging av infrastruktur. Men realiteten er at fullføringen av en lokal finansiering, bompengefinansiering er viktig, sa Mæland

VEDTAK: Frp gjorde et landsmøtevedtak i fjor vår, som gjør at partiet ikke kan stemme for innkrevning av bompenger til videreføringen av Bergensprogrammet.

– Vi ble overrasket over vedtaket på Frps landsmøte i fjor. Vi håpet at dette ikke skulle ramme Bergen. Men sånn er det ikke.

Mæland fortalte på pressekonferansen at man innad i Byrådet har diskutert dissens og utsettelse. Men det faktum at Byrådet må rekke en stortingsbehandling. Til og med folkeavstemning var en av tingene de tre partiene diskuterte.

– Dissens har vært praktisert av Byrådet før, både i skjenkesaker og i Hardangerbrosaken. I denne saken var det ikke mulig, Bergensprogrammet er en sak vi har avtale med Arbeiderpartiet om. De har stilt et ultimatum. I tillegg til to bompengeringer vil de ha rushtidsavgift og de har sagt at de vil utsette bygging av Bybanen mot flyplassen og heller bygge nordover. I et slikt bilde er det umulig for oss å si noen om hva en dissens ville få for Byrådet og saken for øvrig.

Ordfører Gunnar Bakke fortsetter i jobben.

Etter det BA får opplyst, har Frp sentralt truet med eksklusjon av de lokale medlemmene dersom de stemte for en innkrevning av bompenger til trinn to av Bybanen og Ringvei Vest. Det skal Frp-byrådene Liv Røssland og Øistein Christoffersen, samt ordfører Gunnar Bakke fortalt Frp-medlemmene i bystyret, etter at medlemmene til Høyre og KrF hadde gått.

Se video fra pressekonferansen under.

Artikkeltags