Gå til sidens hovedinnhold

– Frp har ansvar for skaphomsene

Artikkelen er over 10 år gammel

Daniel Mekki, leder av LLH i Bergen, mener Frp må ta ansvar for skaphomsene i partiet.

– Noe av problemet i Frp er takhøyden i forhold til homofile. Den er svært lav. De kaller seg for et liberalt parti, men i denne sammenhengen er de langt fra liberale. Partiet bør ta et oppgjør med seg selv, sier Mekki.

REKKE VEDTAK

Mekki sikter til at Frp blant annet var mot partnerskapsloven da den ble vedtatt i 1993.

I 2001 gikk Frp og KrF imot stebarnsadopsjon for homofile registrert i partnerskap. I 2008 stemte Frp og KrF imot en felles ekteskapslov der homofile fikk samme rett til å gifte seg som heterofile.

I partiets program slås det fast at «et barn får den beste oppveksten ved å vokse opp med foreldre av ulikt kjønn». De vil begrense homofiles adgang til adopsjon og forbeholde kunstig befruktning for heterofile par.

– I sitt alternative budsjett fjernet de og KrF også all støtte til homofiles organisasjoner. Begrunnelsen var at arbeidet disse organisasjonene gjør var kommet langt nok. Men det viser seg jo at Frp ikke trenger å gå lenger enn til egen dørstokk for å se at det ikke er sant, sier Mekki.

Mekki mener også at partiet straffet Andre Kvakkestad, stortingsrepresentanten som sto åpent frem som homofil.

– Han ble ikke renominert, og slikt ser andre homofile. Frps ord og praksis i forhold til homofilifører til at homser holder seg i skapet, og at man kan få slike situasjoner som partiet har fått med Trond Birkedal, sier Mekki.

– ANNERLEDES I HØYRE

Mekki er også vararepresentant i bystyret for Høyre, og minner om at de selv har flere åpent homofile stortingsrepresentanter og en tidligere nestleder som var åpent homofil.

– Det er helt annerledes i Høyre, sier han.

– Hvordan er det da å skulle samarbeide med det du selv beskriver som et homofiendtlig parti?

– Min personlige erfaring er at Høyre ikke viker fra sine prinsipper. Frp i Bergen er i så måte et godt eksempel. De og KrF la sammen med Høyre frem en god homoplan til bystyret og de tildeler midler til arbeid for homofiles rettigheter. Dette gjør de sammen med Høyre. Jeg tviler på at de hadde gjort det alene, dessverre.

Mekki mener at Frps lefling med den høyreekstreme delen av kristen-Norge er en av årsakene til at partiet er homofiendtlig.

Petter Kvinge Tvedt, rådgiver for byråd Liv Røssland, er en god venn av Frps tidligere ordførerkandidat i Stavanger, Trond Erik Birkedal. Sammen med Birkedal har han vært en av FpUs mest åpne kritikere av moderpartiets homopolitikk.

Tvedt ville ikke gi noen kommentarer vedrørende Birkedal-saken.

– BETYR INGENTING

Stig Abrahamsen på Askøy er en av Frps åpne homofile. Han sier at legning har ingen innvirkning på hvilke verv man får i partiet, eller hvilken tillit man får.

– Det får du ut fra hvordan du håndterer politikkens verden, rett og slett om du er en god nok representant. I forhold til Kvakkestad-saken, så var det en plutselig helomvending fra hans side. Det skaper liten tillit. Selv har jeg aldri opplevd å bli diskriminert av Frp, sier Abrahamsen.

– Hva tenker du om Birkedal-saken?

– Den vil jeg ikke kommentere.

– Hva tenker du om at Frp nå knebler sine medlemmer i forhold til denne saken?

– Det er generelt bra at de har en strategi som medfører at det ikke oppstår for mye ryktespredning, spesielt i forhold til noe som skal etterforskes av partiet. Skal jeg si en ting om denne saken så må det være at jeg håper at unge homofile i Frp ikke føler at de ikke kan stå frem eller er velkommen i partiet.