Fylkesmannen inviterer til statsborgerseremoni

Artikkelen er over 11 år gammel

Vi har sett noe lignende på amerikansk film: Nå blir fylkesmann Svein Alsaker seremonimester for høytidelig markering av nye statsborgere.

DEL

Fylkesmann Svein Alsaker er en av fem fylkesmenn som er plukket ut til å prøve ut en ny og frivillig seremoni for dem som har fått innvilget norsk statsborgerskap.

HÅKONSHALLEN
Håkonshallen blir stedet for den nye seremonien og dagen blir søndag 17. desember. Ved siden av taler og innslag av kulturelt slag, skal de ferske, norske statsborgerne også avlegge en troskapsløftet og få en presang i form av en praktbok om Norge i gave.

– De som blir invitert til dette er dem som har blitt norske statsborgere etter 1. september i år. Det er et lite utvalg, men dette er et pilotprosjekt. Vi har sendt ut en første invitasjonsliste. På den står litt i underkant av 40 nye statsborgere. De får også anledning til å ta med seg fire gjester, sier Svein Alsaker til BA.

Han blir selv seremonimester for den første statsborgerseremonien, og er en av fem fylkesmenn som er plukket ut til å skape en høytidelig markering av at nye statsborgere er kommet til.

TROSKAPSLØFTE
Til neste år blir slike seremonier holdt i alle landets 19 fylker. De skal holdes to ganger i året, i mai og i oktober.

Målet med seremonien, som altså er helt frivillig for de nye statsborgerne, er at staten skal ønske dem velkommen i folden.

Troskapsløftet som blir avlagt vil ikke påføre deltakerne andre plikter enn det alle andre norske statsborgere har. Troskapsløftet skal gis samtidig og lyder på nynorsk:

«Som norsk statsborgar lovar eg truskap til mitt land Noreg og det norske samfunnet, og eg stør demokratiet og menneskerettane og vil respektere landets lover».

Artikkeltags