Gå til sidens hovedinnhold

Her er forbudssonen

Artikkelen er over 11 år gammel

Slutter bilnummeret ditt på 0, 2, 4, 6 eller 8, har du forbud mot å kjøre bil innenfor bompengeringen fredag.

– Tiltakene som ble innført fra mandag 11. januar viser for liten effekt. Luftmålingene viser fortsatt alarmerende høy forurensing, og mer drastiske tiltak må derfor settes i verk, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Værendring torsdag og fredag er ikke nok til å fjerne giftskyen over Bergen.

Det var i ettermiddag byrådet slapp bomben om kjørerestriksjoner i Bergen fra klokken 0600 fredag. Siden har ikke telefonen stått stille.

FØLG MED PÅ NETTET: – Vi ringes ned. Mailboksen min er sprengt for lenge siden, forteller Robert Rastad, informasjonsdirektør i Bergen kommune.

Han understreker at kommunes ansatte har lenge igjen av arbeidsdagen, og at de vil komme med mer informasjon utover kvelden.

– Jeg oppfordrer folk til å følge med på lokale nettaviser, og på kommunens hjemmeside, forteller Rastad.

Partalls- og oddetallskjøring blir innført for kjøring innenfor den ytre bompengeringen i Bergen midnatt.

Rastad erkjenner at vedtaket er dramatisk.

– Vi ser ingen annen utvei enn å ty til dette ekstreme tiltaket. Vi er nødt til å bruke pisken for å få trafikken ned, sier Rastad.

HER ER TILTAKENE:

  • Forbud om kjøring innenfor ytre bompengeringen (unntak av Straume bro) i basert på par- og oddetallskjøring. Hvis siste siffer i registreringsnummeret på bilen din er et partall, har du lov til å kjøre på partallsdatoer. 0 regnes som partall. Er sifferet et oddetall, kan du kjøre på oddetallsdatoer.
  • Halvert parkeringskapasitet i Klostergarasjen og Bygarasjen, Akvariet, Solheimsgaten og flere private anlegg. Kommunen oppfordrer andre eiere av private parkeringsanlegg i Bergen sentrum og på Danmarksplass til å gjøre det samme.
  • Innfører sambruksfelt fra nord ved Hesthaugen til Øyjorden. Fartsgrensen reduseres fra 80 til 60 km/t på denne strekningen.

Ordningen gjelder alle privatbiler uavhengig av om de har norske eller utenlandske skilter.

Bergen kommune ber tunge kjøretøy om å kjøre utenom Bergen sentrum.

– Det er fortsatt god kapasitet på gratisbussene som kjører direkte fra kjøpesentrene til Bergen sentrum. Flere busser er satt i beredskap om kapasiteten blir for dårlig, sier Mæland.

HER ER UNNTAKENE:

  • Elbiler og biler som benyttes av handikappede omfattes ikke av kjøreforbudet.
  • Kjøretøy benyttet til næringsvirksomhet i næringsøyemed, er også unntatt kjøreforbudet.
  • Kjøretøy som benyttes i tjenesteytende næringer.
  • Utrykningskjøretøy, pasienttransport og kjøring knyttet til liv og helse er unntatt.

For bebyggere som blir anbefalt å holde seg innendørs har kommunen opprettet en egen servicetelefon. Nummeret er 55 56 52 80.