Her er Meyers medisin

Christine B. Meyer, finansbyråd.

Christine B. Meyer, finansbyråd. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Christine Meyer (H) varslet kutt i utgiftene til helse og omsorg fra dag én som helsebyråd. De nye PU-boligene skal blant annet bygges billigere.

DEL

På overordnet nivå skal byråden etablere en ekspertgruppe som går inn i de ulike resultatenhetene, for å hjelpe de med å få økonomisk kontroll. Som BA fortalte før helgen, har en ekstern konsulentanalyse slått fast at:

  • Bergen er blant kommunene som har hatt sterkest utgiftsøkning i helse og omsorg.
  • Det er ingen endringer i befolkningen som skulle gi et vesentlig større utgiftsbehov.
  • Forvaltningsenhetene har ikke hatt ansvar for økonomien - tildeling av tjenester ut over rammene har ikke fått særlige konsekvenser.
  • Et økt behov hos eksisterende brukere er løst gjennom økt bemanning.

FLYTTE: Nå vil ikke ansatte i kommunen miste jobben, men de kan risikere å måtte flytte på seg. I tillegg skal en svært dyr vikar- og overtidsbruk reduseres.

Tjenestene til psykisk utviklingshemmede får et særlig fokus på seg i planen som Meyer presenterte for tillitsvalgte i Bergen kommune i dag tidlig.

Ikke bare skal de nye PU-boligene bygges billigere, hun vurderer også å se om nytten av små bofellesskap opp mot større. Det skal innføres en ny type finansiering av tjenestene, der aktivitet finansierers i stedet for overordnede rammer.

Meyer vil også heve terskelen for å gi kommunale tjenester til denne gruppen.

– Gir vi til de som ikke nødvendigvis trenger tjenestene, vil vi havne i en situasjon der vi ikke kan gi til de som trenger det mest, sier hun til BA.

FORSKJELLER: Det er også påvist at store forskjeller mellom kostnadene til hjemmesykepleie fra bydel til bydel. Nå skal byrådet premiere enheter som holder budsjettene.

– Det kan vøre gjennom bonus til leder, eller at dersom de går med overskudd, så får de ta med seg noe av dette inn i neste driftsår. Poenget er at vi ikke har fokus på de som gjør det bra, og det må endres på, sier Meyer.

Det er utstrakt bruk av vikarer og overtid i sykehjemmene. Dette skal reduseres. Meyer fastholder at en reduksjon av sykefraværet er løsningen på dette problemet. Også innenfor sykehjemmene skal de som leverer balanse premieres.

For å få mer oversikt og kontroll med det massive feltet, vurderer Meyer å bemanne opp mellomledersjiktet i rådhuset.

I fjor gikk helse og omsorg med 143 millioner i minus. I år styrer de mot et underskudd på 163 millioner kroner, dersom ingenting blir gjort.

Meyer mener at effektene av de grepene byrådet gjør nå, skal gi budsjettbalanse for sykehjemmene, hjemmesykepleien, og for psykisk utviklingshemmede.

Artikkeltags