Gå til sidens hovedinnhold

Hun skal koordinere rushåndteringen i Bergen

Artikkelen er over 7 år gammel

– Det overordnede målet er trygge byrom og å unngå at rusmisbrukerne må til sentrum.

Det sier Marit Sagen Grung som blir Bergens nye ruskoordinator.

Det var Bergen kommune som tirsdag offentliggjorde at Grung tar over stillingen fra februar.

– Vi er glade for å presentere Marit Sagen Grung som ruskoordinator. Dette er en viktig rolle i et pågående arbeid, sier seksjonssjef Mads Hagebø ved Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing.

– Det er derfor en stor fordel å bruke ressurser som kjenner dette feltet og arbeidet så godt som hun gjør, holder Hagebø frem.

– Grung er i dag leder for utekontakten i Bergen, og tar permisjon fra denne stillingen for å ta til som ruskoordinator ved Byrådsavdelingen for sosial, bolig og områdesatsing ut 2014. Hun skal nå arbeide med koordinering og iverksetting av tiltak etter Handlingsplan mot åpne russcener.

Grung tiltrer 1.februar og overtar etter Henriette Blattmann.

Blattmann begynte i stillingen så sent som 15. september i fjor, da stillingen var nyopprettet. Uken etter at hun søkte på stillingen i februar, fant hun ut at hun hadde brystkreft.

– Da var jeg litt usikker på hva jeg skulle gjøre, om jeg skulle trekke søknaden min eller om jeg kunne fortsette, sa Blattmann da til BA i et åpenhjertig intervju.

Grung er utdannet sykepleier med videreutdanning i psykisk helse. Hun har arbeidserfaring fra infeksjonssykepleie, sikkerhetspsykiatri og oppsøkende arbeid i gateprostitusjon.

Fra 2000-2003 ledet hun etablering av et lavterskel botilbud for bostedsløse kvinner i Bergen. I 2002 ble hun nestleder ved Utekontakten i Bergen, før hun i 2010 tok over som leder.

Nå ser hun frem til å ta til i den nye stillingen.

– Akkurat nå holder jeg på å rydde av mitt gamle kontor, sier Grung da BA ringer henne tirsdag ettermiddag.

– Å begynne i stillingen ser jeg på som spennende og utfordrende, jeg skal prøve å få ting gjort på best mulig måte, holder hun frem.

STOR VILJE

Hun mener at vi nå er inne i interessante tider, der det er stor vilje fra flere hold til å ta fatt på rusrelaterte problemer.

– Til nå har det vært mye fokus på de utfordringen de injiserende opiatbrukerne har. Men vi må ha en bredere innstilling og tiltak for alle grupper som samlet preger de åpne rusmiljøene. De som etablerer seg i disse miljøene gjennom misbruk av sentralstimulerende stoffer, som amfetamin, disse drar ikke nytte av eksempelvis LAR, sier Grung.

TILBUD UTENFOR SENTRUM

Det første hun skal til med når hun trer inn i stillingen i februar er å skaffe oversikt over hvor langt de ulike prosessene for å iverksette tiltakene i planen er kommet.

– Det overordnede målet er trygge byrom der ulike grupper kan fungere sammen og det skal etableres tiltak for rusbrukere i bydelene slik at de, som andre, ikke må til sentrum for å motta tjenester, sier den nye ruskoordinatoren.

Min rolle blir å sørge for god kommunikasjon mellom ulike nivåer og tjenester som må fungere sammen i et felles løft for å få dette til, holder hun frem.

SPRØYTEROM?

– Hva med sprøyterom?

– Per dags dato er det ikke politisk ønske om sprøyterom, og det er heller ikke juridisk mulig, svarer Grung.

Hun legger til at hun synes prosjektet avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetsykehus søker om er interessant.

– Men jeg er ikke umiddelbart for sprøyterom av samme typen som i Oslo.

Kommentarer til denne saken