- Kommunen bør punge ut

Artikkelen er over 12 år gammel

Samba Nije, lederen av Felles innvandrerråd i Bergen, mener at Byrådet bør hoste opp penger for å sette den nye moskeen i stand.

DEL

Arbeidet med den nye moskeen i Jekteviken går treigt og i dagens BA truet Jerad Abdelmaijd i Bergen moske med å legge fredagsbønnen til Torgallmenningen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, på BA.nos debattsider raser diskusjonen, og Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne uttalte tidligere i dag at han var skuffet over BA.nos lesere. 83 prosent av over 1900 stemmegivere mente at muslimene ikke burde få be på byens storstue.

PENGER I KASSEN

Nå tar lederen i Felles innvandrerråd i Bergen, Samba Nije, til orde for at kommunen kommer på banen.

- Arbeiderpartiet fremmet forslag under budsjettforhandlingene om å bidra med 200 000 kroner til ferdigstilling av den nye moskeen, sier Nije til BA.no.

Han peker på at det nå er penger i kommunekassen og at de bør bidra med å få den muslimske menigheten ut av de falleferdige lokalene på Nøstet.

- Det har strandet på penger. Det er uverdig at en så viktig møteplass som moskeen er for Bergens minoriteter, er i så dårlig forstand. Det er Byrådets plikt å legge til rette så lenge vi har religionsfrihet her i landet, sier Nije.

- Moskeen er mer enn et gudshus, det er en møteplass og et sted for informasjon og læring. Vi har ofte skoleklasser på besøk som vil lære om Islam og moskeen har gjort en viktig jobb med å holde ungdom borte fra gaten.

ØKT KULTURFORSTÅELSE

Også Venstre utelukker ikke å bruke kommunens penger på å sette den nye moskeen i stand.

- Det høres ut som en god ide, men vi må selvsagt se på alle aspekter ved saken og se om det er den rette løsningen, sier leder i Venstres bystyregruppe, Anders Skoglund.

Han mener at et bønnemøte på Torgallmenningen ville være "veldig positivt".

- Selvsagt må man finne permanente lokaler for Bergen Moske, men uavhengig av det hadde vært veldig positivt om det uansett fra tid til annen ble avholdt bønnemøter utendørs. Det vil kunne bety mye for økt kulturforståelse hvis den gjevne bergenser kunne fått overvære en bønnestund. Jeg vil foreslå i bystyret at kommunen bør oppfordre og invitere ulike trossamfunn til å ha bønnemøter og andre religiøse handlinger ute i det fri. Forhåpentligvis vil en slik form for åpenhet bidra til økt gjensidig kulturforståelse og til å bryte ned fordommer, sier Skoglund.

INGEN PENGER FRA TRUDE

Arbeiderpartiet mener at byrådet gjør noe for å finne lokaler til muslimene.

– Jeg mener det er veldig viktig at byrådret finner en løsning i denne saken, og at Bergen Moske får et sted å være frem til de flytter inn i sine nye lokaler i Jekteviken, sier Terje Ohnstad, gruppeleder for Ap i bystyret.

Han får ikke støtte av byråd Trude Drevland.

– Denne ballen ligger veldig hos de. De har vist siden 2004 at de må finne seg et nytt sted å være. Denne situasjonen bør derfor ikke komme overraskende på de, sier Drevland.

Artikkeltags