– Jeg er ikke mot lovlige vegger i Bergen. Jeg er faktisk for flere, men da bør det være et ris bak speilet. Rundt Sentralbadet har det sklidd helt ut. Her må det strammes inn, sier Pål Hafstad Thorsen fra Arbeiderpartiet.

  • Politikk

SETTER SPØRSMÅLSTEGN: Han er kritisk til hvordan problemene rundt hærverk i form av tagging og graffiti har blitt håndtert.

– Når først den lovlige veggen er tillat og det arrangeres graffitikurs, må man ha en klar linje på at ulovlig graffiti og tagging ikke aksepteres. Slik det er nå har det sklidd ut, og det lider byen for, sier Thorsen.

– ALDRI EVALUERT: Tidligere byråd og nå stortingspolitiker, Henning Warloe (H) var pågangsdriver for opprettelsen av «lovligveggen» ved Sentralbadet i 2005.

– Vi startet dette prosjektet etter å ha diskutert med det lovlige graffitimiljøet i Bergen. Den lovlige veggen ved Sentralbadet har aldri blitt evaluert, men vi har alltid kommunisert at ulovlig tagging og hærverk utenfor veggen er noe vi ikke aksepterer, sier Warloe.

Likevel mener Hafstad Thorsen at Warloe var med å kommunisere det motsatte da han var byråd.

– De rammet blant annet inn sjablonger av «Dolk» av kommunen. Hvem er det egentlig som skal bestemme om noe er kunst eller hærverk?, spør han.

ENIG: Bystyremedlem fra Høyre, Geir Kaland varsler nå en ny debatt om hærverk i Bergen.

– Det er altfor mye tagging og graffiti i Bergen sentrum. Det ser ikke bra ut, sier bystyremedlem Geir Kaland fra Høyre.

Også byrådsleder Monica Mæland (H) og byråd Lisbeth Iversen (Krf) vil den ulovlige taggingen til livs.

I onsdagens BA gikk de ut og erklærte krig mot tagging. De ønsker et samarbeid med politi og næringslivet, men også foreldre må hjelpe til, sier de.

– Det må slås ned på, og det begynner hjemme. Men også politiet og samfunnet for øvrig må lære unge forskjellen på rett og galt.

DEBATT: Eier av Nøsteboden, Roger Iversen, har sett en eskalering av tagging og graffiti rundt Sentralbadet etter den lovlige veggen ble opprettet.

– Det er på tide vi diskuterer dette igjen. Det kan være aktuelt å flytte den lovlige veggen innendørs. Alt rundt tagging og graffiti bør taes opp igjen, da er det naturlig at også den lovlige veggen rundt Sentralbadet og graffitikurs i regi av kommunen blir diskutert, sier Kaland.

PROBLEM: Politiet har opplyst til BA at flere ungdommer som er tatt for ulovlig hærverk, har gått på graffitikurs i regi av kommunen.

– Det går ikke an. Nå er det selvsagt alltid noen vandaler som ødelegger for andre, men her må vi sette oss ned og evaluere, sier Kaland.

Mæland forteller at disse kursene skal kommunisere tydeligere hva som er lov og ikke lov. Det vil ikke bli innført nulltoleranse, slik som i Oslo.

– Dette er en del av ungdomskulturen , og det er et uttrykk som jeg ønsker kulturbyen Bergen fortsatt skal ivareta, sier Mæland.