Gå til sidens hovedinnhold

Bondelaget blokkerte grossistlagre i Norge og Bergen

Artikkelen er over 3 år gammel

Bønder blokkerte utkjøringen av varer fra matkjedenes grossistlagre. I Bergen aksjonerte de i Arna, Hylkje og på Liland.

Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

I Bergen satt bøndene opp blokader ved lagrene til Asko i Arna, Coop på Liland og Rema på Hylkje.

BA var i Arna i 0600-tiden fredag. Da var aksjonen i full gang.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi viser vår misnøye med statens tilbud i jordbruksforhandlingene. Det gjenspeiler ikke jorbruksmeldingen som ble vedtatt rett før forhandlingene. Vårt krav er basert på jordbruksmeldingen, sier nestleder i Hordaland Bondelag, Kjetil Mehl.

– Sulter ikke i hjel denne helgen heller

To traktorer sperret innkjørselen til Asko, noe som gjorde det umulig for dem å kjøre ut varer. 40–50 bønder var med på aksjonen i Arna.

 – Asko er ikke glad for det vi gjør, men de har forståelse for aksjonen vår. De har nok fått kjørt ut en del varer tidligere i dag. Det er som ventet med tanke at aksjonen er varslet. Vi har en god tone, sier Mehle.

– Hva med forbrukerne. De vil jo ikke få varer som normalt i butikkene?

– Jeg tror de har stor forståelse for bøndenes frustrasjon. Vi har stor støtte. Ingen kommer til å sulte i hjel denne helgen heller. Det er mye mat i butikkene.

BA var også på Hylkje i morgentimene. Her var innkjørselen sperret av med tre traktorer. I likhet med aksjonistene i Arna, lot bøndene lastebiler og kjøretøy kjøre inn til lageret, men ikke ut. 

Dale kritisk

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som satt på motsatt side av bordet da forhandlingene brøt sammen, er imidlertid lite imponert. Han advarer om at det i hovedsak vil gå utover forbrukerne.

– Jeg registrerer at bønder som har takket nei til høyere inntektsvekst enn andre grupper, nå setter i verk aksjoner som kan ramme vanlige folks tilgang til mat, sier Dale til NTB.

Han mener bøndene med dette rammer de samme innbyggerne som de vil sende skatteregningen for sine inntektskrav til.

– Butikkarbeidere, hjelpepleiere og rørleggere som har vist moderasjon i sine lønnskrav, kan umulig oppleve det som rimelig at bønder som er lovet en høyere inntektsvekst enn dem selv, nå gjør hverdagen vanskeligere for dem, sier landbruksministeren.

Aksjonen ble avsluttet klokken 0900.

.

200–300 bønder er engasjert i aksjonen. Matkjedenes grossistlagre på disse stedene blir ifølge Norges Bondelag blokkert fra fredag klokken 0600:

ASKO:

Tromsø, Bodø, Trondheim, Molde, Sula/Ålesund, Bergen, Ålgård, Lillesand, Larvik, Drammen/Lierbyen, Vestby sentrallager, Kalbakken, Brumunddal, Leira.

REMA:

Narvik, Trondheim, Bergen, Sandnes, Langhus/Ski, Vinterbro/Ås.

COOP:

Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Jessheim, Langhus/Ski.

Kilde: Norges Bondelag

Kommentarer til denne saken