Lokket senker seg

Dette bildet ble tatt tirsdag formiddag (12.01.10).

Dette bildet ble tatt tirsdag formiddag (12.01.10). Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Den forurensede luften presser seg ytterligere ned over Bergen. Tirsdag er luften giftigere enn noensinne!

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Det viser målingene av luftkvaliteten i Bergen. Om det var ille i går er det faktisk verre i dag, og det til tross for at det er færre biler på veiene.

– Forskjellen fra i går er at lokket med forurensing er i ferd med å senke seg. Varmegradene kom tidligere på Ulriken i dag, sier leder for Helsevernetaten Ingvar Tveit til BA.no.

I går ble det målt rekordhøyt NO2-nivå på Danmarks Plass med en N02-verdi på 349,2 klokken 1000. Nitrogendioksid, NO2, er en gass som kommer fra biler. NO2 verdi på 200 mikrogram per kubikkmeter regnes som svært dårlig.

  • Nyheter

Klokken 1000 i dag var enda høyere med en NO2-verdi på 373,2 på samme sted. På målestasjonen ved Rådhuset ble NO2-nivået målt til 340,7 klokken 1000 i dag.

KALDT: Varmegradene på Ulriken er nemlig med på å presse ned kuldegradene i sentrum, og med dem luftforurensingen.

– Det er mindre forurensing i dag, men det er også mindre volum å spre den på. Vi får den enda mer trøkt over hodet på oss, sier Tveit, som konstaterer at naturen er imot bergenserne enda en dag.

– Når blir det bedre?

– En eller annen gang blir det bedre. Men vi har ikke noe annet å gjøre enn å følge de rådene som kommunen har sendt ut, sier han.

SYKE: Kommunen vil om kort tid sende ut informasjon om farene og helseeffektene forurensingen har på bergenserne. Foreløpig er det ikke behov for at friske mennesker bruker munnbind eller andre ting for å beskytte seg mot luften.

– Det er god margin for friske folk ennå. Fremdeles går dette ut over syke mennesker.

KOMPIS: Espen Edvardsen i Naturvernforbundet i Hordaland mener bilistene må trø til enda mer for fellesskapet.

– Krisetiltakene har ikke har vært nok for å friskemelde Bergensluften, sier Edvardsen som foreslår å innføre par- og oddetallskjøring for privatbiler.

– Har du bil med registreringsnummer som ender med et partall, så kan du kun kjøre på datoer med partall. Og har du bil som ender på registreringsnummer med oddetall, så kan du kun kjøre på datoer med oddetall, sier Edvardsen.

Han mener bedrifter og fagforeninger bør oppfordre sine medlemmer og ansatte til å gjøre dette.

Artikkeltags