Lysbakken får kritikk for statlig luftløsning

Audun Lysbakken (SV) talte på SV Bergens årsmøte lørdag.

Audun Lysbakken (SV) talte på SV Bergens årsmøte lørdag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Lørdag hadde både Hordaland Høyre og Hordaland SV årsmøte i Bergen. I sin tale i kantinen på Rådhuset benyttet SV-leder Audun Lysbakken muligheten til å kritisere byrådet for å være handlingslammet når det gjelder luften i Bergen.

– Giftlokket over Bergen på kalde dager er et monument over handlingslammelsen til det borgerlige flertallet, sa han fra talerstolen.

– Det kan ikke være slik at retten til å kjøre bil for voksne skal gå foran retten til å puste ren luft for barn. Dette ansvaret er lokalt, men jeg mener også at vi må sende et tydelig signal om at nasjonale myndigheter ikke kan sitte stille og se på at luften forurenses i de store byene våre uten at de lokale høyreflertallene gjør noe, fortsatte han.

Lysbakken vil derfor sende et endringsforslag til SVs program:

– På samme måte som staten griper inn når en kommune setter økonomien sin over styr, så må staten kunne gripe inn når en kommune setter luften sin over styr, oppsummerte han.

– FIKS BYBANEN FØRST

Høyreleder Erna Solberg lite imponert over SVs utspill mot byrådet i Bergen. Som BA skrev forrige fredag har regjeringen hatt bompengesøknaden til Bybanens tredje trinn inne i ett år uten å legge den frem for Stortinget.

– Jeg synes at Lysbakken får begynne å sørge for at de leverer på de tingene de skulle levere på, for eksempel neste trinn på Bybanen. Det er veldig lett å snakke om de tingene andre har ansvar for, men han og hans regjering gjør ikke det de kunne gjort for å sørge for at farten holdes oppe i Bybaneutbyggingen, sier hun til BA.

– Det er også viktig å huske at Bergen har noen få dager i året hvor de har ganske høy utfordring på luftforurensningen. I snitt har de andre store byene, inklusive rødgrønne Trondheim, mer luftforurensning enn det Bergen har.

Også byrådsleder Monica Mæland mener at Lysbakken bør fokusere på å få fortgang i Bybaneutbyggingen fremfor å kritisere byrådet i Bergen.

– Det er ikke noe nytt at SV vil overstyre kommunene, og mener at de vet bedre enn lokale politikere som bor, jobber og lever i sine kommuner, og som er valgt av innbyggerne, skriver Mæland i en kommentar til BA.

– Kan Lysbakken fortelle hvilke tiltak han vil påtvinge Bergen og som vil gi effekt? Vi har forøvrig stilt regjeringen spørsmål om å innføre dieselavgift på dager med høy luftforurensning uten å få svar – på samme måte som vi etter ett år ikke har fått svar på bompengesøknaden vår. Lysbakken vil gjøre jobben vår, men kan jo først gjøre sin egen.

– IKKE DETALJSTYRING

På spørsmål fra BA utbroderer Lysbakken forslaget sitt etter talen på årsmøtet.

– Byrådet gjør ingenting med byluftkrisen i Bergen. Det er ene og alene høyrepartienes ansvar å sette i gang de tiltakene som trengs. Datokjøring er et eksempel på noe som kan virke, et annet å gjøre om felt på innfartsårene til kollektivfelt, sier han.

– Jeg vil ikke ha statlig detaljstyring, det er kommunen som må sette i verk tiltakene som kan gi barn i Bergen ren luft. Men jeg vil at staten skal ha en rett til å pålegge en kommune å handle, hvis luftkvaliteten er dårlig og lokale myndigheter velger å ikke gjøre noe.

Lysbakken sier også at han er opptatt av å få fortgang i bompengesøknaden.

– Men det har ingenting med vinterens dårlige byluft å gjøre. Monica Mæland har de virkemidlene hun trenger, men mangler politisk vilje til å prioritere barns rett til å puste ren luft foran voksnes rett til å kjøre bil så mye man vil.

Artikkeltags