Gå til sidens hovedinnhold

Mener Solberg bør droppe Frp

Artikkelen er over 8 år gammel

En blå-blå regjering med Høyre og Frp, blir mindre stabil enn en ren Høyre-regjering, tror valgforsker.

Hvem tror du danner regjering? Klikk i BAS avstemming! (Fungerer dessverre ikke på mobil.)

Hvis det ikke blir en firepartiregjering, kan det være lurest av Erna Solberg og Høyre å danne regjering alene, tror valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot.

– Solberg foretrekker absolutt en firepartiregjering, og strekker seg langt for å få det til, sier Aarebrot til BA søndag kveld.

I løpet av morgendagen blir det trolig klart hvilke partier som skal være med i Norges neste regjering.

– BLÅ-BLÅ BLIR MINDRE STABIL

Aarebrot sier at når sonderingene, som skulle ta tre-fire dager, nå har tatt tolv dager, tyder det på en eventuell firepartiregjering har en trang fødsel.

– Hvis ikke Solberg får med seg alle de fire partiene, bør hun vurdere om Høyre bør danne mindretallsregjering alene, sier han og forklarer:

– En ren Høyre-regjering vil ha større manøvreringsrom i Stortinget, enn en regjering av Høyre og Frp, sier Aarebrot.

I en mindretallsregjering av Høyre og Frp vil Høyre først måtte kompromisse til høyre med Frp, for så å gå til Stortinget og kompromisse til venstre for å få flertall.

– På denne måten kan en blå-blå regjering av Høyre og Frp bli mindre stabil enn en ren Høyre-regjering. En ren Høyre-regjering vil kunne bli mer langvarig, tror Aarebrot.

– RISIKOSPORT FOR VENSTRE

Det er alle de sakene som ikke blir snakket om i regjeringssonderinger og regjeringsforhandlinger som er vanskelige.

– Hvem visste for eksempel i 2009 at det skulle bli nødvendig med en total reorganisering av store deler av politiet i løpet av stortingsperioden, spør Aarebrot

For Venstre kan det være strategisk lite lurt å gå inn i regjering alene, uten Krf. Lite lojale Venstre-velgere kan finne på å straffe partiet hardt allerede ved lokalvalget om to år.

– Venstre har veldig lite lojale velgere. Det er en risikosport for partiet å gå inn alene, og ta hele belastningen for å ha brakt Frp inn i regjeringskontorene, sier Aarebrot.

FLERTALL UTEN FLØYENE

Et lite diskutert alternativ mener han ligger til venstre for Høyre, men uten fløypartiene. Dette alternativet inkluderer Ap, og består av Ap, Høyre, de fire mellompartiene (Sp, V, KrF) og Miljøpartiet.

– Det finnes et flertall på Stortinget uten fløypartiene Frp og SV. Det er nok ikke realistisk som et regjeringsalternativ nå, men det ligger der altså som et flertall som Høyre må forholde seg til, sier valgforskeren.

Han nevner et eksempel fra samferdselspolitikken:

– Sannsynligvis er det flertall på Stortinget for mer veibygging, men med bompenger. Uten bompenger er det sannsynligvis ikke flertall for mer veibygging.

MEST SANNSYNLIG MED FIRE PARTIER

Aarebrot holder det åpent hva som blir utfallet av den siste dagen med såkalte regjeringssonderinger mellom Høyre, Frp, Krf og Venstre.

– Det er fortsatt mest sannsynlig at det blir en firepartiregjering, men hvis ikke, blir det spennende å se hva som skjer videre.

– Dersom det blir firepartiregjering, er det en stor seier for Erna Solberg. Hvis det ikke blir fire partier, er det et nederlag for Erna Solberg. Det kan gi henne en dårlig start som leder for en mindretallsregjering, sier Aarebrot.

Kommentarer til denne saken