Gå til sidens hovedinnhold

Ber KrF vurdere å vrake Hareide

Artikkelen er over 4 år gammel

KrF-lederens deltakelse i homoparaden skaper nye bølger i partiet. – Jeg mener det er naturlig at en annen kandidat blir vurdert, sier tidligere KrF-leder Tomas Moltu. Hans kone og Bergens varaordfører, Marita Moltu, forblir taus.

Tidligere skolebyråd og leder i Bergen KrF, Tomas Moltu, er kritisk til utviklingen i partiet og mener det er naturlig at andre kandidater enn Knut Arild Hareide får førsteplassen i Hordaland.

Partileder Knut Arild Hareide har representert Hordaland Kristelig Folkeparti på Stortinget siden 1997, men hans deltakelse i Oslo Pride har møtt mye motstand i de mer konservative miljøene i partiet.

Les også: – Jeg ville ikke deltatt i Pride-parade

Les også: 82 utmeldinger etter KrF-lederens Pride-deltakelse

Gift med byens varaordfører

– Hordaland KrF må ta stilling til hvordan partiet ønsker å plassere seg i forhold til forståelsen av ekteskapet og familien generelt, sier Moltu til Dagen

Den tidligere KrF-toppen troppet av som leder i Bergen KrF i 2011 og som skolebyråd i 2009, men er fortsatt aktiv i partiet.

Han er også gift med varaordfører Marita Moltu.

– Jeg har ikke oppfattet at Hareide har markert noen tydelig støtte for at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. Dersom Hordaland KrF mener at partiets tradisjonelle forståelse av ekteskap og familie er viktig, mener jeg at det er naturlig at en annen kandidat blir vurdert, sier han.

Han påpeker til avisen at dette er et utspill som han står for selv.

Les også: Hareide fløy til oppvaskmøte i Bergen etter Pride-paraden

Les også: KrF faller på ny måling

Tomas Moltu mener at han har mange med seg, men har ikke noen tro på at det er mulig å få valgt en annen førstekandidat enn Hareide.

Før sommeren uttalte Moltu til Norge IDAG at han mener Partiet De Kristne er et «nyttig korrektiv» til Kristelig Folkeparti.

Uenig med Moltu

KrFs fylkesrepresentant Tor Andre Ljosland er uenig med Tomas Moltu.

– Hvis ikke KrF Hordaland en gang har plass til sin egen partileder, så tror jeg det blir vanskelig å skaffe større oppslutning om partiet, sier han til BA.

Han hevder det fremdeles er massiv støtte for at Hareide skal vinne nominasjonsprossessen til Hordaland KrF.

Taus varaordfører

Varaordfører Marita Moltu (KrF) vil ikke kommentere om hun er enig med ektemannens synspunkt.

– Dette er Tomas sitt utspill og hans meninger.

– Men hva mener du? Mener du at andre kandidater enn Hareide bør få førsteplassen i Hordaland?

– Partiet er midt i en nominasjonsprosess. Derfor ønsker ikke jeg å kommentere kandidatene. Det er alt jeg vil si i denne saken, sier Moltu til BA.

Ville ikke svare på om homofili er synd

Bystyrerepresentantene Ove Sverre Bjordal (Sp) og Christian Haugen (Frp) savnet Marita Moltu i årets Regnbueparade i Bergen.

– Hun hadde lovet å komme, uttalte representantene til BA tidligere.

Les også: Savnet Marita Moltu (KrF) i homoparaden

 Bakgrunnen for at Marita Moltu ble savnet i paraden er at rett etter valget i fjor høst, fikk hun kritikk blant annet fordi hun i et intervju med BA mente at homofili var i strid med Bibelens lære.

I intervjuet ville hun heller ikke svare på om homofili var synd.

Les også: Hun mener homofili strider mot Bibelen – må kanskje vie homofile
Les også: Homo-raseri mot Moltu

Mange av de borgerlige representantene i bystyret stemte mot henne som varaordfører av den grunn. Frp-ere og Høyre-folk stemte for SVs kandidat Oddny Miljeteig.

– Moltu kom til oss i etterkant og fortalte at hun følte at vi hadde ilagt et sett meninger som hun ikke kjente seg igjen i. Hun ville at vi skulle rydde i dette. Det ønsket vi, og hun takket ja da vi inviterte henne til årets regnbueparade, sa Christian Haugen til BA.

Kommentarer til denne saken