Høyre floppet så det sang ved valget i høst. Nå skal miserene på bordet og granskes. Nestor Oddvard Nilsen skal lede evalueringsutvalget.

– Det første vi skal gjøre er å innsamle fakta i bred målestokk, sier Nilsen.

Det dreier seg ikke bare om internt skriftlig materiale og avisklipp, mange i Høyre må også regne med å bli intervjuet av Nilsen og hans utvalg.

Ned 13,1 prosentpoeng

Bakgrunnen er altså at Bergen Høyre tapte valget med dunder og brak. Nedgangen her var tre ganger så dramatisk for Høyre, som på landsbasis.

Internt i partiet strever lokallagsleder Kenneth Stien med å holde en rekke olme okser i tømmene.

For teoriene om hva som egentlig har gått galt er ikke få. Like få som teoriene om hvem som må ta skylden for at Høyre gikk ned fra 35,2 prosents oppslutning til 22,1 prosent.

– Men de har et bredt mandat, og kan også se på forhold som har skjedd før valgkampen, sier lokallagsleder Kenneth Stien til BA.

Oddvard Nilsens bakgrunn er også bred. Han var stortingsrepresentant i 12 år, og satt sin siste periode (2001–2005) som parlamentarisk leder i Høyre. Inntil nylig var Nilsen også styreleder i Helse Vest i ti år, et av mange tunge styreverv han har på CV-en.

Han og utvalget, som for øvrig består av Bjørn Østbø og Silja Ekland, har i utgangspunktet åtte uker på seg til å levere rapport, men fristen kan skyves på dersom behovet tilsier det.

Kenneth Stien sier at organisasjonen gjorde en stor innsats og banket på flere dører enn i noen valgkamper før.

– Det svake valgresultatet ble en stor skuffelse. Et valgresultat har sjelden en-faktorforklaring. Vi ønsker derfor en grundig evaluering, slik at vi kan trekke lærdom inn i valgkampene i 2017 og 2019. Det skal sette oss i stand til å komme knallhardt tilbake, sier han.

Skal se på målinger

Men Nilsen også blant annet studere meningsmålinger fra de siste årene nøye. Går han BAs målinger etter i sømmene, vil han se at Høyre var nede i 25 prosent allerede i vinter.

– Vi ønsker å få oss et helhetsbilde av hvordan det ser ut, og vi vil ta oss god tid. Det skal gjøres et så godt og grundig arbeid som mulig, sier Nilsen.

Det er ikke få ting som skapt støy i Bergen Høyre de siste tre årene. Ulmingen startet da Monica Mæland først sommeren 2012 gikk ut i BA og ville ha Bybanen langs Bryggen. Høsten 2013 gikk hun ut av byrådet og inn i regjeringen, og da gikk ulmingen over til full fyr i teltet.

Peter Frølich sørget for at det ble en avstemning om bybanesaken i et førjulsmøte, og makteliten i partiet tapte. Flertallet, «grasroten» i partiet, ville ha Bybanen i tunnel.

Et halvt år senere gikk KrF ut av byrådet på grunn av bybanesaken, og etterpå vippet Høyre ut sin egen byrådsleder.

Martin Smith-Sivertsen overtok byrådslederstolen, godt hjulpet av bydelsforeninger som mente at Ragnhild Stolt-Nielsen og Monica Mæland var årsaken til mer eller mindre alt vondt i partiet.

Smith-Sivertsen har innført eiendomsskatt og fra nyttår blir det rushtidsavgift i Bergen. Begge deler, viser målinger, er svært upopulært blant flertallets Høyres velgere.

Han mistet finansbyråden sin i Liv Røssland. Hun skyldte på en illojal Dag Skansen, Høyres gruppeleder. Sleng så på en aldri så liten narkoskandale i Unge Høyre i denne røren. Kok alt sammen på 225 grader i cirka tre år.

Er ikke fasiten klar?

Ta kaken ut av ovnen og pynt den med en retningsløs valgkamp, og Trude Drevland siktet for korrupsjon.

LES: Ransaket ordførerens kontor

Resultatet er at Høyre mistet over en tredjedel av velgerne sine.

– Altså, er det egentlig ikke slik at nesten alle vet hva som har gått galt?

– Nja. Det er en god del synsing oppe i dette, og jeg vil altså ha et bredt faktagrunnlag slik at vi kan diskutere saken ut fra et kart som er så nært terrenget som mulig, svarer Oddvard Nilsen.

– Vil dere komme med anbefalinger til partiet?

– Det gjenstår å se. Vi har fått et rimelig bredt mandat på dette, og det er mange måter å evaluere på. Hvis det viser seg at det ligger en god forklaring på dette, så vil vi komme med den.