Lørdag arrangerte dyrevernsorganisasjonen NOAH fakkeltog mot pels 26 ulike steder i Norge.

– I fjor stilte 650 personer i Bergen. I år håper vi på 200 flere, sier Heidi Ellingsen like før toget begynte å gå fra Marken i 1800-tiden. Ellingsen, som er NOAH-aktivist og var med å arrange toget, har inntrykk av at stadig flere blir opptatt av dyrevern, og at behandlingen av dyr i pelsnæringen er en enkel sak for folk å engasjere seg i.

– For det er jo så åpenbart det er feil, sier hun, oppgitt over at regjeringen går inn for at pelsdyroppdrett fortsatt skal være tillatt, med strengere regler.

– De sier forholdene for dyrene skal forbedres, men de blir jo ikke det, så lenge de er i bur. Mink og rev er ville dyr, konstaterer Ellingsen.

Hardt ut mot regjeringen

BA har tidligere omtalt hvordan flere politikere som ble invitert til å holde appell har reagert på at NOAH krever å få lese appellene på forhånd, fordi de mener det minner om sensur.

– Jeg synes ikke dette handler om sensur. Det handler om å forsikre oss om at vi står på samme side i saken, sier hun, og viser til at NOAH-medlemmer også må sende inn taler til gjennomlesing.

Hilde Boberg Andresen (SV) var blant appellantene som syntes dette var greit, og lørdag kveld holdt hun en tordentale i ruskeværet på Torgallmenningen.

– Det gjør meg dårlig å tenke på at våre skattepenger er en del av dette. Jeg gidder ikke være med på dette tullet lenger, sa hun, og fortsatte:

– Til syvende og sist, folkens, er det S5tortinget som skal avgjøre dette. Men jeg er ikke glad i bare å sitte ned, holde kjeft og vente på at Oslo skal ta til fornuft! Vi må gi tydelig beskjed, sa hun til tilhørerne.

Tre av dem var søstrene Martine og Stine Lillemoen Berland, som sammen mor Tone Lillemoen ville markere sin motstand mot pelsoppdrett.

– Det er trist at regjeringen ikke hørte på hva Mattilsynet og andre sa, sier Martine

– Jeg tror det viktig at folk bryr seg, at de stiller opp og gjør det de kan. For det er ikke så mye vi kan gjøre utenom å la være å kjøpe pels, sier Stine, som likevel ikke føler seg sikker på om de vil bli hørt med det første.

– Jeg håper næringen vil bli avskaffet, men er ikke sikker på at vi når frem ennå.