Det har ikke gått ubemerket hen hos byrådet i Oslo at byrådet i Bergen har sagt sa til å dekorere veggen på Bergen Kunsthall med graffiti. Nå sprayer byrådsleder Erling Lae (H) fanden på veggen.

NULLTOLERANSE

Han mener at byrådslederen i Bergen er godtroende som tror at en lovlig vegg for graffiti vil føre til mindre ulovlig spraying i byen.

– Man skal være litt forsiktig med å stemple andres standpunkter, men vår erfaring er at dette kan være noe naivt, sa Erling Lae til NRK Kulturnytt i går.

I motsetning til byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen tror han at en lovlig vegg bare vil føre til mer tagging mellom de syv fjell.

– Våre erfaringer tilsier at tillater man dette noen steder, så blir det også mer andre steder, sier Lae.

ULIKT KUNSTSYN

Strøm-Erichsen på sin side fastholder den kommunale støtten til kunstprosjektet. Hennes svar på at byrådslederen i Oslo synes at hun er naiv er at han ikke følger med i tiden.

– Jeg synes Oslo er gammeldags fordi det er dem som ikke skiller mellom graffiti og hærverk.

– Jeg vil heller ikke ha hærverk eller uønsket spraymaling. Men å stemple alt som hærverk blir veldig gammeldags, sier hun til BA.

Hun sier at Bergen kommune sier ja til den 50 meter store veggen fordi byrådet ser på graffiti som et moderne kunstuttrykk.

MINDRE TAGGING

– Det blir spennende med kjente graffitikunstnere og at en del av denne veggen også blir åpnet for bergensere som ønsker å uttrykke seg med graffiti, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Byrådslederen i Bergen tror i motsetning til kollegaen i Oslo at en lovlig graffitivegg vil føre til mindre tagging.