Rævedilter godkjent i Stortinget

Artikkelen er over 16 år gammel

Det bergenske uttrykket rævedilter ble tirsdag godkjent som parlamentarisk uttrykk av Stortingets visepresident.

DEL

– Jeg kunne ikke forvente mindre når det var Inge Lønning (H) som ledet møtet, sier stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV) til BA.

For ordens skyld: Lønning er Stortingets visepresident og selv bergenser. Det var under behandlingen av et forslag fra SV-representantene Øystein Djupedal, Ågot Valle og Lysbakken at uttrykket «rævedilter» falt fra talerstolen på Løvebakken. De tre hadde en rekke forslag om tiltak mot økonomisk kriminalitet og uetisk adferd i næringslivet.

– Det er heldigvis fortsatt ikke forbudt for Norge å gå lenger enn EU. I denne typen saker bør vi ta mål av oss til å være foregangsland. Vi som er fra Bergen vet at det er bedre å være fanebærer enn å være rævedilter, sa Lysbakken i Stortinget.

Inge Lønning tok ordet etterpå og sa at han var litt i tvil om hvilken parlamentarisk status betegnelsen «rævedilter» har, men lot det passere.

– Det er for øvrig presidentens observasjon som lokal sakkyndig at de fleste fanebærere har startet som rævediltere, sa Lønning.

Nå er det kanskje ikke helt tilfeldig at Audun Lysbakken brukte dette ordet. En ting er at SV-politikeren er fra Bergen, men han har også en spesiell fortid.

– Jo, jeg har vel egentlig vært rævedilter jeg også. Jeg har vært med i Sydnæs Bataljon, forteller Lysbakken til BA.

Artikkeltags